Golf är en krävande och holistisk teknikgren. Man utvecklas i små steg, och man behöver vara snäll mot sig själv, i synnerhet i början. Inte ens professionella spelare undviker misstag. Det underbara med golf är att klara av dem.
Många mätare på utveckling
Man kan följa och utvärdera sin utveckling inom golf med många olika mätare. Handicap är den mest kända av dessa, men långtifrån den enda. Man får också fira enskilda lyckade prestationer.
Idag lyckades jag tag mig över varje vattenhinder! Jag tappade inte bort några bollar! Jag träffade fairway när jag slog med driver! Jag hade inga greenar som krävde tre puttar! Alla dessa är bra mätare på spelutveckling.
Många nybörjargolfare tycker om att spela på samma bekanta bana. Man spelar ofta mer avslappnat när man vet vilka banor man har och när omgivningen generellt är bekant.
Man ska inte känna press över sitt handicap och dess utveckling. Tids nog blir ens handicap bättre, ofta utan att man ens märker det. I början lönar det sig att spela handicapronder när man har en bra spelkänsla utan för många störande faktorer, såsom krävande förhållanden eller spelsällskap som gör att man blir nervös.
Det är bättre att koncentrera sig på annat än rondresultatet. Genom att man samlar på sig till exempel par- eller bogey-resultat eller greenar med en putt bli också rondresultaten bättre utan att man behöver tänka på det.
Tips från andra
Det sägs att man lär sig genom imitation, men hur vet man vem man ska imitera? Vänner och bekanta som spelat golf en längre tid kan vara snabba med att komma med slagtips, men man bör i huvudsak ta emot teknikanvisningar från undervisande proffs som kan ge individuellt anpassade råd. Det finns lika många sving som det finns spelare, i Finland nästan 150 000. Golfundervisning ges både i grupper och individuellt, och man kan alltså lära sig golf med en kompis.
Man kan givetvis lära sig några av golfens hemligheter av andra spelare, och det är en bra idé att följa mer erfarna amatörer på banan för att se hur man spelar smidigt. Var placerar de sin golfbag i närheten av teeplatsen eller greenen, hur väljer man klubba klart innan man ska slå eller hur följer man spelkompisens slag så att det blir lättare att hitta bollen?
Det är bättre att koncentrera sig på annat än rondresultatet.
Man behöver inte tveka att ge sig ut och spela med erfarna spelare. Många golfklubbar anordnar fadderronder, där mer erfarna spelare ger handledning och råd och uppmuntrar nybörjare på en gemensam spelrond.
Utveckling ger mer motivation, och i takt med att man blir bättre är det lätt att sätta upp nya mål inom golf. Man bör dock vara snäll mot sig själv – golf är utmanande oavsett om man är nybörjare eller har spelat i årtionden.
Oavsett om man spelar bra eller dåligt är det bra att komma ihåg att det viktigaste slaget i golf är ditt nästa slag. Du kan ju inte påverka redan slagna slag.
Först till första teet
Begreppen kvinnors tee och mäns tee (slagplats) lever envist kvar i golfarspråk, men i praktiken kan vem som helst spela från vilket tee som helst under en golfrond. När man är nybörjare bör man börja längre fram, då blir banan kortare. I takt med att man kan slå längre slag och färdigheterna ökar kan man öka utmaningen genom att slå från längre bak.
Rätta sinnelaget inför ronden
Det är en bra idé att förbereda sig inför ronden med en uppvärmning, om man har tid. Uppvärmning betyder dock inte att man slår bollar med andan i halsen, och man behöver inte gå igenom alla spelmoment under uppvärmningen. Övning är en annan sak. Det viktigaste före ronden är att förbereda kroppen och sinnet inför vad som komma skall.
Fokusera på att värma upp musklerna och repetera tills du hittar rätt rörelserytm i slaget. Om du tycker om att putta och om ljudet av bollen som ramlar ner i hålet kan du gott och väl värma upp med att bara putta. Om det däremot är drive som är ditt favoritslag, plocka bara fram din driver och kör på. Förutom fysisk uppvärmning är det minst lika viktigt att påbörja ronden med rätta känslan.
Det är en bra idé att på sin första rond ta sig från tee till greenen i huvudsak med sina favoritklubbor, inte samtliga klubbor i bagen. De flesta spelare har från början en favoritklubba som sitter bra i handen och med vilken man oftast lyckas slå bollen i önskad riktning. När du spelar med dina favoritklubbor har du färre saker att koncentrera dig på, och då blir spelet mer avslappnat till en början.
Man bör lära sig använda längre klubbor när man hittat en bra rytm och känsla med lättare, kortare klubbor. Slagarsenalen i golf växer sakta i takt med träning och erfarenhet.