Mikaela Ingberg löysi golfin jo aktiiviuransa aikana: ”Golf merkitsee minulle henkistä palautumista”

Ex-keihäänheittäjä Mikaela Ingbergin urheilu-ura päättyi 14 vuotta sitten olkapäävammaan. Vamma hoidettiin kuntoon leikkauksella, eikä se onneksi muistuta olemassaolostaan edes golfkentällä.

Mikaela Ingberg täytti heinäkuussa 50 vuotta. Juhliaan hän vietti golfin merkeissä Ahvenanmaalla, missä sijaitsee Suomen parhaaksikin äänestetty golfkenttä ÅGK:n Slottsbanan.

Entinen keihäänheittäjä halusi vietti synttäreitään meren läheisyydessä golfia pelaten, joten Ahvenanmaa osui suunnitelmiin täydellisesti.

Kaiken lisäksi edellisestä vierailusta Slottsbananilla oli jäänyt hieman hampaankoloon. Tällä kertaa Mikaela sai kentästä revanssin, joten synttärimatka ajoi senkin puolesta asiansa, vaikka hän ei suhtaudu golfiin haudanvakavasti.

”Golf merkitsee minulle henkistä palautumista. Vaikka olen kilpailuhenkinen monissa asioissa, golfista haen ennen kaikkea nautintoa ja sosiaalista kanssakäymistä perheen ja ystävien kesken”, Mikaela sanoo.

Mikaela aloitti golfin harrastamisen jo aktiiviurheilu-uransa aikana. Ensikosketuksen golfiin hän sai harjoitusleirillä Etelä-Afrikassa vuonna 1997. Suomen joukkue asui Stellenboschin kaupungissa sijaitsevalla Devonvale Country Clubilla, siis käytännössä golfkentällä.

Osa suomalaisista suuntasi kevyiden treenipäivien jälkeen pelaamaan. Yksi heistä oli keihäänheittäjä Juha Laukkanen, joka työskentelee tätä nykyä Turussa sijaitsevan Harjattula Golfin toimitusjohtajana. Mikaela lähti kerran mukaan kierrokselle. Kipinä syttyi, kun hän sai kokeilla itsekin lyömistä kierroksen aikana.

Nykyään Mikaela pelaa golfia kolmisenkymmentä kierrosta vuodessa. Golfissa häntä viehättää sosiaalisuuden lisäksi jatkuva itsensä haastaminen, joka jatkuu läpi elämän.

”Se on ehdottomasti golfin hienoja piirteitä”, Mikaela sanoo.

Esimerkiksi hänen omat vanhempansa aloittivat golfin harrastamisen jäätyään eläkkeelle. Tämän myötä golfista kehkeytyi perheen yhteinen harrastus.

”Olemme tehneet yhdessä golfmatkoja. Viimeksi pelasimme yhdessä viime viikolla, kun olin käymässä Vaasassa. Mitä muuta urheilua voit harrastaa yhdessä vanhempiesi kanssa?”

Näitä tuuletuksia suomalaiset penkkiurheilijat tottuivat näkemään Mikaela Ingbergin keihäänheittouran aikana.

Urheilu-urallaan Mikaela Ingberg voitti kolme kertaa pronssille arvokilpailuissa, ja nykyinen keihäsmalli päätyi parhaimmillaan lähes 65 metrin päähän heittoviivasta. Golfpallon hän tällää hyvin osuessaan yli kolme kertaa pidemmälle eli 200 metrin päähän tiimerkeistä.

Vaikka äkkiseltään voisi kuvitella, että golf ja keihäänheitto ovat täysin erilaisia lajeja, niin yhtäläisyyksiä löytyy. Molemmissa lajeissa pyritään hyvän tekniikan avulla tuottamaan paljon vauhtia ja oikea lähtökulma välineeseen.

”Esimerkiksi lantion kääntö on teknisessä mielessä molemmissa lajeissa tärkeässä roolissa”, hän mainitsee.

Entisenä huippu-urheilijana Mikaela seuraa mielenkiinnolla golfammattilaisten edesottamuksia. Hän ollut katsojana kahdesti Ryder Cupissa ja kerran Solheim Cupissa.

Hiljattain päättyneissä Pariisin olympialaisissa hän kävi katsomassa naisten golfkilpailua kisaturistina kolmena päivänä.

Vaikka suomalaismenestystä ei tullut, kokemus oli ikimuistoinen. Kisakenttä Le Golf National herätti Mikaelassa kunnioitusta ja erityisen suuren vaikutuksen häneen teki ranskalaisyleisö, joka piti meteliä omiensa puolesta loppuun saakka, vaikka Céline Boutier putosi hyvän alun jälkeen mitalikamppailusta.

”Kun Boutier lähti kolmanteen päivää kärjessä, porukka lauloi siellä täysillä kansallislaulua. Ja vaikka hän sukelsi lopussa, oli hienoa nähdä, että intohimoinen kannustus jatkui silloinkin, kun kaikki ei mennyt ihan nappiin.”

Kun kaikki menee nappiin, Mikaela Ingberg lyö pallon parin sadan metrin päähän.

Mikaela Ingberg muistaa ranskalaisten intohimoisen tavan kannustaa omiaan myös omalta urheilu-uraltaan, joka päättyi hieman ennen aikojaan heittokäden olkapäävammaan. Jänne katkesi punttitreenin yhteydessä. Olkapää leikattiin vuonna 2010, mutta heittokelpoista siitä ei enää tullut. Hän oli tuolloin 35-vuotias. Onneksi urheilu-uran jälkeiseen arkeen ja harrastuksiin olkapäävammalla ei ole ollut vaikutusta.

”Pystyn syöttämään sillä kädellä jopa tenniksessä, mutta keihäänheittoa ajatellen se jäi liian kireäksi.”

Monen muun tapaan Mikaelan arki koostuu nykyään paljolti päätteen äärellä istumisesta. Golfkierros tarjoaa tähän vaihtelua ja niitä kovasti kaivattuja askeleita.

”Jos jollakulla on ollut ennakkoluuloja golfia kohtaan liikuntamuotona, olen kysynyt heiltä, että milloin viimeksi olet käynyt kävelemässä kivassa maisemassa neljä tuntia.”

Siksi hän aikoo jatkaa pelaamista mielellään pitkälle syksyyn, minkä jälkeen on edessä vielä pelimatka Espanjaan.

”Toivon, että syksyllä sää pysyy myös Suomessa hyvänä ainakin lokakuuhun asti. Mielelläni pelaan niin pitkään kuin mahdollista ja usein se on vain pukeutumiskysymys.”