”Voiko sinne noin vain mennä?” kysyy moni, joka ei ole golfkentällä koskaan käynyt. Jo vain voi, tervetuloa! Golfkenttä on paikka, johon kuka tahansa on tervetullut. Näin varsinkin Suomessa. Kun golfkentälle on kerran tiensä löytänyt, sinne on kerta toisensa jälkeen helpompi tulla. Ja entisestään helpottuu, kun tietää, mitä kaikkea golfyhteisössä tapahtuu.
Golfkentät ovat varsinkin kesän kuukausina kuhisevia, aktiivisia harrastuspaikkoja. Innostunut on tunnelma myös keväällä, kenttien auetessa, kun malttamattomat golfarit pääsevät pitkän talven jälkeen takaisin lempiharrastuksensa pariin. Eivätkä kaikki golfkentät nuku talvellakaan. Jollain kentällä voi harjoitella, toisessa käydä ravintolassa, kolmannen tiloissa järjestetään erilaisia tilaisuuksia ja monilla kentillä hiihdetään erinomaisilla laduilla.
Golfkenttä on harrastusalueena hyvin laaja, mutta klubiympäristöt ovat yleensä melko kompakteja paikkoja. Varsinaisen pelialueen lisäksi golfkentän alueelta löytyvät yleensä aina myös klubirakennus, huoltohalli, harjoitusviheriö ja pitkien lyöntien harjoittelualue eli range.
Rangella harjoittelevat niin lajia aloittelevat, kierrokselleen lämmittelevät aktiiviharrastajat kuin svingiään hiovat kilpapelaajatkin. Rangella kuka tahansa voi aina ottaa tuntumaa lajiin ja kokeilla golfpallon lyömistä ilman green cardia.
Lähipelin harjoitteluun golfkentällä on omat alueensa, ja myös niitä voi kuka tahansa vapaasti käyttää. Lähes jokaiselta kentältä löytyy ainakin harjoitteluviheriö, joskus useampiakin. Monilla kentillä jokin viheriö on tarkoitettu pelkästään puttiharjoitteluun, toisella taas saa harjoitella myös muita lähipelilyöntejä.
Harjoitusalueilla näkee usein myös erilaisia harjoitusryhmiä, joita vetävät golfin opettamisesta ja kilpapelaajien valmentamisesta vastaavat klubin prot, eli koulutetut golfopettajat. Harjoitteluun pääsee helposti kiinni treeniryhmissä, mutta prot antavat myös yksityistunteja.
Golfkentän toiminnallinen keskus on klubitalo, jonka yhteydessä sijaitsevat tyypillisesti toimisto- ja sosiaalitilat, peliaikoja hallinnoiva ja ilmoittautumisia vastaanottava caddiemaster, golfvarusteita myyvä pro shop sekä golfklubin ravintola tai kahvila. Monilla klubeilla on myös erilaisia viihtyisiä oleskelutiloja ja kokoushuoneita. Golfkenttien ravintolat ovat nykyisin monilla kentillä hyvin tasokkaita ruokapaikkoja, joissa käy paljon muitakin asiakkaita kuin golfareita. Monilta kentiltä löytyy myös klubilta etäämmällä sijaitseva taukokioski.
Siinä missä golfklubille kuka tahansa voi vapaasti tulla ja mennä, varsinaisella pelialueella, golfkentällä, liikkuminen on turvallisuussyistä rajoitettua. Kentän alueella risteilee erilaisia teitä, toisinaan myös yleisiä kevyen liikenteen väyliä kuten polkuja ja pyöräteitä, mutta lujaa lentävä pieni ja kova golfpallo on pahimmillaan vaarallinen esine. Siksi pelialueella ei ole pääsääntöisesti suositeltavaa liikkua, ja liikuttaessa on joka tapauksessa noudatettava erityistä varovaisuutta.
Kesän valoisimpaan aikaan kierroksen voi pelata vaikka keskellä yötä.
Sama koskee myös pelaajia. Muiden ihmisten turvallisuus menee golfkentällä kaiken muun edelle. Palloa ei tule lyödä kohti ihmisiä ennen kuin on varmistuttu, että kentänhoitajat, kanssapelaajat tai ohikulkijat ovat lähestyvistä pelaajista tietoisia. Kentänhoitajilla on etuoikeus liikkua kentällä ja suorittaa työtehtävänsä. Kentänhoitajat heilauttavat usein kättään sen merkiksi, että pallon voi lyödä matkaan.
Golfkentällä voi usein törmätä villieläimiin – ja myös niillä on etuajo-oikeus. Golfarin on odotettava niin kauan, kunnes kyykäärme luikertelee tiehensä tai hanhi tallustelee matkoihinsa.
Golf on perusluonteeltaan hyvin sosiaalinen peli, ja myös golfklubeilla sosiaalinen kanssakäyminen on vilkasta. Golfkenttien luonnonkauniissa ympäristöissä viihdytään muutenkin kuin pelkät pelit mielessä.
Golfiin on aikojen saatossa muodostunut oma käyttäytymiskoodistonsa, mutta siinä ei ole mitään normaalista kanssakäymisestä poikkeavaa. Toisia kannustetaan, kehutaan ja kiitetään, ja kohdattaessa golfkentillä tervehditään yleensä jokaista, oli hänellä yllään sitten golfvaatteet, työhaalarit tai lenkkeilyasu.
Mikään hymistelykerho golfklubi ei kuitenkaan ole. Golfkentällä lentävät niin ärräpäät kuin välillä mailatkin, mutta perusvire rauhoittavassa luonnonympäristössä ja vangitsevan pelin pauloissa on hyvin positiivinen.
Golfkentät ovat pelikauden aikana pääsääntöisesti aina avoinna, ja kesän valoisimpaan aikaan kierroksen voi pelata vaikka keskellä yötä, mutta tilapäisesti kenttä laitetaan kiinni kilpailujen ja yritystapahtumien aikana. Golfklubille voi silloinkin yleensä aina tulla, mutta kentälle pääsee pelaamaan vasta, kun tilaa kilpailulta tai yritystapahtumalta vapautuu.
Kilpaileminen kuuluu monilla olennaisena osana golfharrastukseen. Osa golfkentällä järjestettävistä kisoista on kaikille avoimia, osa taas voi olla tarkoitettu vain golfseuran omille jäsenille tai tietyille kohderyhmille.
Vaikka talkoohenki on yhteiskunnassa yleisesti ottaen ollut hiipumaan päin, monilla golfkentillä tehdään paljon talkootöitä etenkin keväisin ja syksyisin. Talkooporukat siistivät pelialuetta ja parantavat pelin olosuhteita. Talkoot ovatkin hyvä tapa päästä mukaan golfyhteisön toimintaan ja tavata uusia pelikavereita. Golfkentästäkin saattaa samalla oppia jotain uutta.
Golfseuroissa on myös paljon erilaisia toimikuntia, jotka kehittävät eri asioita yhteisössä. Tyypillisesti seurasta löytyy muun muassa kenttä-, kilpailu-, tasoitus-, seniori-, nais- ja junioritoimikunta. Toimikuntiin pääsee helposti mukaan, ja niiden kautta kaikilla seuran jäsenillä on mahdollisuus vaikuttaa golfyhteisön toimintaan.
Kaikkine piirteineen suomalaiset golfkentät ovat monimuotoisia, sykkiviä liikuntakeskuksia, joista jokainen voi löytää oman tapansa harrastaa golfia. Tervetuloa golfkentälle!