Mailat
Golfmailojen valikoima on runsas ja monipuolinen. Golfvälineliikkeessä osaava myyjä auttaa valitsemaan parhaiten sopivat mailat, mikä on paras keino varmistaa, että välineet tukevat harrastamisen mukavuutta.
Alussa käytetyt mailat ovat hyvä vaihtoehto, ja niitä on paljon tarjolla. Avuksi hankintaan kannattaa ottaa joku golfmailat hyvin tunteva tuttu, sillä lavoissa ja varsissa on suuria eroja. Aloittelijan ei kannata valita samoja mailoja kuin kokeneen golfarin, eikä sama maila sovi nuorelle urheilijalle kuin vaikkapa varttuneemmalle harrastajalle.
Pallot
Golfpalloissakin on eroja. Palloja voi hankkia muun muassa golfkaupoista ja kenttien pro shopeista. Alkuun pääsee edullisilla löytöpalloilla.
Nyrkkisääntö on se, että hyvät, tuntumaltaan pehmeät ja ominaisuuksiltaan edistyneet pallot maksavat enemmän kuin peruspallot. Pehmeämpiin palloihin kannattaa siirtyä sitten, kun lyöntiin on tullut varmuutta ja peli on kehittynyt pidemmälle. Pehmeämpien pallojen kierreominaisuudet parantavat tuntumaa etenkin lähipelissä.
- Pallot myydään yleensä 3:n tai 12:n kappaleen paketeissa.
- Tusina golfpalloja maksaa noin 20–60 euroa.
- Alussa tulee hyvin toimeen myös edullisilla ”järvipalloilla”. Ne ovat käytettyjä mutta hyväkuntoisia palloja, joita myydään myös yksittäiskappaleina.
Bägi
Mailalaukku eli golfbägi kannattaa valita sen mukaan, haluaako kantaa bägiä selässä vai vetää sitä kärryissä. Kantobägi on pienempi ja kevyempi, kärrybägi puolestaan jämäkämpi ja tilavampi.
Bägiä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös bägin vedenpitävyysominaisuuksiin.
Golfkärryt
Golfkärryjä saa golfkentiltä lainaan joko ilmaiseksi tai muutaman euron korvausta vastaan. Golfkaupoissa myytävät kärryt ovat kenttien lainakärryjä tukevampia ja parempia työntää. Ne ovat myös muilta ominaisuuksiltaan selvästi monipuolisempia. Lainakärryillä – tai kokonaan ilman kärryjä – tulee kuitenkin halutessaan hyvin toimeen.
Golfkengät
Kengät ovat golfarille tärkeä asuste, sillä täyden golfkierroksen aikana kävellään noin kymmenen kilometriä. Hyviin golfkenkiin kannattaa siis satsata. Kaupoissa on nykyisin monen tyylisiä golfkenkiä street-malleista lenkkarityylisiin ja perinteisempiin nahkakenkiin. Hyvä golfkenkä pitää ruoholla, tukee jalkaa lyönnissä ja kestää hyvin vettä.
Vaatetus
Golfvaatetus on Suomessa nykyisin urheilullista ja hyvin vapaamuotoista. Tärkeintä on mukavuus ja käytännöllisyys. Pukeutumisohjeet ja -suositukset voivat kenttäkohtaisesti hieman vaihdella, ja osalla kentistä niitä ei ole lainkaan.
Epävakaalla säällä kannattaa pukeutua vedenpitäviin vaatteisiin tai ottaa ne ainakin bägiin mukaan. Varaudu myös lämpötilan vaihteluihin.
- Kesällä kannattaa huolehtia aurinkorasvan käytöstä. Golfkierroksen aikana ollaan useita tunteja peräkkäin ulkona ja usein paahtavan auringon alla.
- Golfkenkien pohjassa on nystyjä tai ruusukkeita, jotka auttavat saamaan tukevan asennon lyötäessä. Kun ruusukkeet kuluvat, ne voi vaihtaa.
Golfhanska
Useimmat pelaajat käyttävät lyödessään golfhanskaa, joka parantaa pitoa mailasta ja suojaa hiertymiltä. Liian löysä hanska kuitenkin vaikeuttaa lyömistä, joten valitse käteesi napakasti sopiva hanska. Golfhanskan on istuttava tiukasti käteen. Hanskaa käytetään yleensä vain toisessa, ylemmässä kädessä (oikealta puolelta lyövällä vasen käsi). Jotkut pelaavat hanska molemmissa käsissä, toiset paljain käsin ilman hanskoja.
Märälle ja kostealle kelille on saatavana sadehanskoja, joita käytetään molemmissa käsissä.
- Golfhanska on edullinen ja kestää käytössä varsin pitkään.
- Jos hanskasi kastuu, kuivata se avattuna.
Golfvaatetus on Suomessa nykyisin urheilullista ja vapaamuotoista. Tärkeintä on mukavuus ja käytännöllisyys.
Muut varusteet
Avauslyöntipaikoilla eli tiiauspaikoilla tarvitaan pieni apuväline, tii, jonka päällä pallo lepää maanpintaa ylempänä. Tiitä voi hankkia muun muassa golfvälineliikkeistä ja pro shopeista, ja niitä kannattaa varata bägiin riittävästi.
Golfarin välttämätön lisävaruste on griinihaarukka, jota käytetään pallon alastulojälkien korjaamiseen griineillä. Se kuuluu jokaisen golfarin perusvarustukseen. Golfarin velvollisuus on pitää osaltaan huolta kentänhoidosta paikkaamalla lyöntijäljet, haravoimalla bunkkerit ja korjaamalla pallon alastulojäljet griineillä.
Sateisella säällä sateenvarjo nousee arvoon arvaamattomaan. Golfsateenvarjo on tavallista varjoa suurempi ja kestää paremmin kovaa tuulta. Kaikissa bägeissä, myös kantobägeissä, on oma paikka sateenvarjolle.
- Ota griinihaarukka jokaiselle kierrokselle mukaasi ja opettele käyttämään sitä oikein. Älä nosta, vaan työnnä maata eri kohdista kuopan keskiosaa kohti. Tasoita pinta putterilla.
- Bägissä kannattaa pitää mukana pyyhettä, jolla pallon ja mailan saa puhdistettua. Mailan lapojen uria voi puhdistaa terävällä esineellä, kuten tiin kärjellä.