Tasoitus on hole in onen ohella golfin tunnetuin käsite, jonka perusteet on helppo omaksua, mutta jonka hienouksia vain harva hallitsee. Suurimmalle osalle golfin harrastajista perusteiden hallinta riittää kuitenkin hyvin.
Tähän juttuun on koottu tasoituksen napakka tietopaketti, jonka omaksumalla pääset harrastuksessasi hyvin liikkeelle.
Mitä tasoitus tarkoittaa?
Tasoitus on golfarin pelitaitojen mittari. Numerona tasoitus tarkoittaa suunnilleen sitä, montako lyöntiä yli tai alle kentän parin pelaaja hyvällä omalla tasollaan pelaa, kun kenttä on 18-reikäinen ja keskivaikea. Jos esimerkiksi kentän par on 72 ja pelaajan tasoitus 18, hän pelaa kentän hyvänä päivänään suunnilleen tulokseen 90 (72+18). Tasoitus kuvastaa pelaajan hyvää pelitasoa, ei hänen keskimääräistä tasoaan.
Näin tasoitus lasketaan
Tasoitus lasketaan nykyisin 20 viimeisen kierroksen kahdeksan parhaan tasoitustuloksen keskiarvona. Aloittaessa tasoitus määräytyy ensimmäisen kierroksen perusteella, ja sen jälkeen tasoitukseen mukaan laskettavien tulosten määrä nousee vaiheittain, kunnes pelaajalla on koossa 20 kierrosta.
Rohkeasti tasoituskierrokselle!
KESKIARVOLASKENTA reagoi ketterästi muutoksiin ja heijastaa nykyistä hyvää pelitasoasi.
KAIKKI GOLFARIT voivat rekisteröidä vähintään 9-reikäisiä tasoituskierroksia. Myös 10–17-reikäiset, eli muut kuin täydet (18-reikäiset) tai puolikkaat (9-reikäiset) kierrokset ovat sallittuja hyvästä syystä, kuten ennakkoilmoitus, pimeys tai sään heikkeneminen.
Tasoituksen muuttuminen
Pelaajan tasoitus muuttuu, kun hän tekee tasoitustuloksen, joka joko parantaa tai heikentää hänen parhaiden tasoitustulostensa (1-8 kpl) keskiarvoa. Jos pelaajan viimeinen kierros ei mahdu keskiarvoon mukaan laskettavien tasoitustulosten joukkoon, pelaajan tasoitus pysyy ennallaan.
Tasoituksen ja pelitasoituksen ero
Pelaajan tarkka tasoitus ilmaistaan aina yhden desimaalin tarkkuudella (esim. 24,7), ja sen avulla lasketaan aina kierroskohtainen pelitasoitus. Pelitasoitus riippuu kentän vaikeusasteesta ja siitä, miltä lyöntipaikalta pelaaja kierroksensa pelaa. Pelitasoitus on aina kokonaisluku (esim. 27).
Tasoituskelpoiset kierrokset
Golfia voi pelata lähes lukemattomilla eri tavoilla, mutta kun pelataan kierros, jonka halutaan vaikuttavan pelaajan tasoitukseen, kierroksen on täytettävä seuraavat ehdot:
• Oikea pelimuoto. Pelaajan on pelattava henkilökohtaista lyöntipeliä omalla pallollaan
• Kierros on pelattava kentällä, jolle on tehty niin sanottu slope-arviointi. Suomessa suurimmalle kentistä se on tehty.
• Kierroksella on pelattava vähintään 9 reikää
• Kierros on pelattava vähintään yhden muun pelaajan tai merkitsijänä toimivan henkilön seurassa.
• Kierros on pelattava golfin sääntöjä noudattaen.
Tasoituskierroksen pelaaminen
Katso pelitasoituksesi kentän slopetaulusta ja pelaa vähintään yhdeksän reiän kierros golfin sääntöjen mukaan. Rekisteröi tuloksesi kierroksen jälkeen tai sen aikana digitaaliseen tai paperiseen tuloskorttiin ja palauta se mahdollisimman pian, mielellään saman päivän aikana.
Merkitse tulokset, niin kone laskee loput.
Tasoituslaskennan peruskäsitteitä
TASOITUSTULOS kuvastaa sitä tasoitusta, jonka pelaaja kyseiseltä kierrokselta ansaitsee. Pelaajan tasoitus on hänen parhaiden tasoitustulostensa keskiarvo.
NETTOTUPLABOGEY: Reikäkohtainen maksimitulos, joka varmistaa sen, etteivät yksittäiset huonot reiät vaikuta pelaajan tasoitustulokseen liian ankarasti. Nettotuplabogey lasketaan kaavalla: reiän par + 2 + kyseisellä reiällä saatavat tasoituslyönnit.
KORJATTU bruttotulos: Pelaajan tasoituskierroksella tekemä tulos, jossa on otettu huomioon kunkin reiän nettotuplabogeyt. Jos pelaaja ei ole tehnyt yhdelläkään reiällä nettotuplabogeya suurempaa tulosta, hänen korjattu bruttotuloksensa on sama kuin hänen kierrostuloksensa.
Hyvä tietää
WHS-LYHENNE tulee sanoista World Handicap System. Suomessa siirryttiin uuteen WHS-tasoitusjärjestelmään helmikuussa 2020. Aiemmin maailmassa oli käytössä kuusi eri tasoitusjärjestelmää, mutta nyt kaikkialla siirrytään vaiheittain saman tasoitusjärjestelmän piiriin. Tasoituskierroksen voi siis pelata missä päin maailmaa tahansa.
NAISTEN KESKIARVOTASOITUS Suomessa vuonna 2020: 35,0
MIESTEN KESKIARVOTASOITUS Suomessa vuonna 2020: 24,8
HUIPPUAMMATTILAISILLA tasoitusta ei käytännössä ylläpidetä, mutta parhaat ovat laskennallisesti yltäneet jopa noin +10:n tasoituksiin.