Anni Täckman, ny ordförande för HCP Golf: ”Golf tillhör alla”

Att spela golf stående på egna ben är en fantastisk känsla, om du aldrig har upplevt det förut eller ens ansett det vara möjligt. En sådan lyckodag inträffade för Anni Täckman, som har en ryggmärgsskada, för ett par år sedan, då hon vågade prova om hennes egen balans skulle räcka för golfsvingen, om hon stod på egna ben.

Och visst räckte den till. Täckman, som började sin golfhobby för fem år sedan med en Paragolfer-terrängrullstol, kunde lämna sitt hjälpmedel och gå över till att spela med golfbil. Det är som att en ny värld har öppnat sig.

Täckman är hemma från Björneborg, men flyttade till Helsingfors för tio år sedan. Hon har en partiell ryggmärgsskada som låter henne röra sig korta sträckor med hjälp av kryckor. På så sätt kan hon spela med en vanlig golfbil och gå de nödvändiga sträckorna med hjälp av kryckorna. Kryckan är till hjälp också när hon ska slå.

”Jag håller kryckan i vänstra handen och slår med den högra. På grund av balansen måste jag ha kryckan med”, berättar Täckman om sitt sätt att spela.

Att lämna Paragolfern har varit en vändpunkt i Täckmans golfspel. Nu kan hon spela på vilken bana som helst, om där finns golfbilar tillgängliga. Så var det inte tidigare.

”Bristen på Paragolfer begränsade spelandet en hel del. Sådana fanns inte i gemensam användning som i Uleåborg och sedan hos oss på HCP Golf.

Täckman som spelar från röda teen säger att senaste vinter var en bra period med tanke på hennes utveckling i spelet. Tack vare träningarna ledda av Janne Eskola och Bosse Backman har hennes slag blivit längre och därmed förlöpte spelandet bättre på sommaren.

”Senaste sommar spelade jag min bästa golf. Det blev nästan inga streck i resultatkortet, även om jag inte fick poäng från varje fairway. Och spelhastigheter orsakar inte heller problem, utan jag spelar med samma hastigheter som mina vänner som har ett bra handicap”, berättar Täckman som är medlem i Kaakon Golf.

För nästa sommar har Täckman målet att sänka sitt handicap och delta i Golfförbundets tävlingar Respecta Tour. Trots att hon ramlade i januari och bröt lårbenet, så låter sig inte den bestämda damen stoppas. På sin höjd är hon en aning långsammare.

”Alltid när jag hör ordet tävling, då är jag med!” skrattar hon.

 

HCP Golf firar jubileumsår

Täckman, som började som ordförande i HCP Golf ry i början av detta år, fick en riktigt dålig start när en lårskada stökade till hennes planer. Men trots allt har hon en bra känsla för sitt nya jobb som förkämpe för rörelsehindrade spelare och andra funktionshindrade spelare. Täckman är starkt övertygad om att golf tillhör alla.

”Vi är alla olika, och alla har sitt eget sätt att spela. Vårt mål är att göra golfen till en sport som passar alla”, säger den nye ordföranden.

HCP Golf firar i år 30-årsjubileum som kommer att firas på hösten. Täckman ger värde åt en gemenskap där alla värderas lika, oavsett funktionsnedsättning och begränsning.

”Vi är en grupp som växer lite i taget. Det är trevligt att vi kan hitta en egen gemenskap inom resten av golfgemenskapen. Det här är samtidigt en kamratstödjande verksamhet”, påminner Täckman.

Att föra golfen närmare människor är ett enkelt sätt att introducera dem till sporten. Täckmans mål är att införa Paragolfer-hjälpmedlet över hela Finland, för på så sätt sänks tröskeln för att börja spela golf.

”Det har märkts att personer med funktionsnedsättning har blivit fans av sporten, så länge de har tagits i beaktande och sporten har introducerats för dem.”

 

 

En vacker önskan för golfklubbarna

Täckman, som rör sig i rullstol utanför golfbanan, har hunnit besöka många finländska golfbanor de senaste åren. Hon skickar hälsningar till klubbarna.

”Golfklubbarna måste åstadkomma förbättringar när det gäller hindersfriheten”, påpekar Täckman.

”Det finns inte alltid en toalett som du kan komma åt med rullstol, eller det finns trappor som du inte kan gå i.”

Täckman, som också utövar alpin skidåkning, ser att byggandet av hindersfria anläggningar också betjänar andra än rullstolsburna, för i takt med att befolkningen åldras kommer användarbasen av hindersfria anläggningar att växa.

”Kanske klubbarna småningom aktiverar sig frågan”, säger hon hoppfullt.

Täckman, som spelar de flesta av sina rundor på Vierumäki och Iitti Golf, skulle inte för tio år sedan ha trott att hon skulle spela golf, men det var så golfspelandet tog fart. Täckman är ett bra exempel på att golf tillhör alla.