Formeljournalisten Mervi Kallios tävlingsanda sätts på prov på golfgreenerna

Glamouren kring formeldepåerna är långt borta när journalisten Mervi Kallio träder in på Season Golf. Inga champagneglas eller världsstjärnor i sikte. Men vi kom inte alls hit för dem, utan för att få golfidén tillbaka på rätt spår.

En kort sejour i inomhushallen före Kallios andra utlandsresa med golfklubborna är nödvändig, för förra året avslutades säsongen, uttryckt i formeltermer, med ett tekniskt fel.

”Den sista rundan på sommaren slutade med att jag tappade nerverna och slutade efter nio hål”, erkänner Kallio och skrattar brett.

Kallio har lovat sig själv att golf är ett avslappnande tidsfördriv, inte något som man ska stressa över. Men man kan inte hjälpa sin natur, det vet alla. För Kallio innebär det att hennes hårda tävlingsinstinkt börjar komma till uttryck, och att det alltid är någon tävling på gång.

”Jag tänkte att jag är tvungen att träna innan resan. Som tur var fanns Tommi Laiton i hallen och jag bad honom rätta till de största och mest uppenbara misstagen i mitt slag”, säger Kallio, som blev positivt överraskad av träningsmöjligheterna inomhus.

 

Bara trevliga spelkompisar

Kallio, som började spela golf för tio år sedan, har utvecklats till en spelare med ett handikapp på cirka 21. Golfhobbyn, som började med ett företagsevenemang, har varit en glädjefylld tid som flugit förbi. Den vilt svängande formelprofilen fick chansen att spela furstligt under coronasommaren jämfört med tidigare somrar, men förra året var en återgång till vardagen.

”Vi besökte alla F1-tävlingar på plats, så det blev förargligt få matcher. Jag försökte spela under mellanveckorna, men jag tror att jag fick ihop knappt ett 20-tal rundor.”

När det blir färre matcher vill Kallio njuta ännu mer av dem. Kallio, som är medlem i Pickala Golf, erkänner att hon är mycket noga med sitt spelsällskap, för med helt främmande personer förlorar spelet sin avkoppling.

”Främlingar gör mig fruktansvärt nervös. Jag börjar fundera, vad andra tycker om mitt slag. Min man säger alltid att ingen bryr sig om hur du spelar”, säger Kallio, som delar samma problem med många golfspelare.

Direkt efteråt tillägger Kallio, att det aldrig har funnits en tråkig spelkompis i hennes grupp. Dessa tankar finns bara i mitt huvud, erkänner Kallio.

”Men det är lite som när en nybörjare går till gymmet. Man får en känsla av att man inte vågar åka dit, eftersom man inte vet hur det fungerar.”

Kallios lagkamrater påminner också om bristen på speltider, och alltid med jämna mellanrum påpekar, att man inte kan kräva för mycket av sig själv. Men golf är en så svår sportgren, det inte är som att cykla. Det har även Kallio märkt genom åren.

”Jag försöker vara barmhärtig mot mig själv. Men när jag börjar något, vill jag vara bra direkt. Det är det som är utmaningen”, konstaterar hon.

 

Den svåra kombinationen av jobb och golf

Formel 1-säsongen, som börjar i början av mars och pågår till november, tar Kallio runt om i världen. Den 23 lopp långa serien är en tuff press för förarna, men det är också en tuff press för Kallio.

Att kombinera golf och formelsport har varit i Kallios drömmar länge, men tidtabellerna har alltid varit för snäva för att förverkliga dem.

”Min fotograf Tomi Pulkkinen och jag turnerade tillsammans i flera år och vi pratade alltid om att man borde gå och spela. Det lyckades aldrig”, beklagar Kallio, som har tjänat finländska formeltittare i flera år.

Enligt Kallio är dock denna säsongs kalender sådan, att det kunde finnas tid för golf.

”Nästa säsong kommer vi att göra några längre resor till fjärran länder. Där kunde man försöka spela mellan tävlingarna. I Brasilien och USA är vi lite längre.”

Det finns många ivriga golfspelare bland formelförarna, men Kallio nämner Lando Norris, Carlos Sainz och Lance Stroll som de mest entusiastiska spelarna. Och skulle Kallio spela med dem?

”Jag tror inte att de skulle ta med mig. Jag har dock aldrig frågat. Detta är ännu en av mina egna fördomar”, skrattar Kallio åt sig själv.

När sommaren kommer och Kallio har en kort paus från formulan, åker hon till sin födelseort Lovisa. På vägen stannar hon och hennes man ofta vid Kullo Golf för att spela. Det känns som hemma att gå dit”, säger Kallio.

För Kallio har annars inrikesresor med golfklubborna varit relativt sällsynta. Hennes favoritgolf är sommarkvällar med vänner i Pickalas fina omgivningar.

”Jag trivs verkligen i Pickala. Där finns fina banor och trevlig atmosfär.”