Formulatoimittaja Mervi Kallion kilpailuvietti joutuu koetukselle golfviheriöillä

Formulavarikoiden glamour on kaukana, kun toimittaja Mervi Kallio astelee sisään Season Golfiin. Ei näy samppanjalaseja eikä maailmantähtiä. Mutta ei niitä täältä tultu hakemaankaan, vaan nyt on tarkoitus saada golfajatus takaisin raiteilleen. 

Pieni piipahdus sisähallissa ennen Kallion elämän toista golfmailojen kanssa tehtävää ulkomaanmatkaa on tarpeen, sillä viime vuonna kausi päättyi formulatermeillä ilmaistuna tekniseen vikaan. 

”Viimeinen kierros kesällä loppui siihen, että meni hermot ja lopetin yhdeksän reiän jälkeen”, Kallio tunnustaa ja nauraa makeasti. 

Kallio on luvannut itselleen, että golf on rentoa ajanviettoa, eikä siitä pidä ottaa stressiä. Mutta ihminen ei voi luonteelleen mitään, sen kaikki tietävät. Kalliolle se tarkoittaa, että hänen kova kilpailuviettinsä alkaa hiipiä kuvioon mukaan, ja aina pitää olla joku kisa käynnissä. 

”Ajattelin, että on pakko käydä treenaamassa ennen reissua. Onneksi Laiton Tommi oli hallilla, ja pyysin häntä korjaamaan suurimmat ja räikeimmät virheet lyönnistäni”, positiivisesti sisähallien harjoitusmahdollisuuksista yllättynyt Kallio kertoo. 

 

Vain mukavia pelikavereita 

Kymmenkunta vuotta sitten golfista innostunut Kallio on kehittynyt noin 21:n tasoituksella pelaavaksi pelaajaksi. Yritystapahtumasta alkanut golfharrastus on ollut mieluisaa aikaa, joka on mennyt kuin siivillä. Räväkästi svingaava formulakasvo ehti koronakesinä pelata aiempiin kesiin verrattuna ruhtinaallisesti, mutta viime vuonna oli paluu arkeen. 

”Kiersimme kaikki F1-kisat paikan päällä, joten pelit jäivät harmittavan vähiin. Yritin väliviikoilla pelata, mutta olisinko 20 kierrosta saanut kasaan.” 

Kun pelikertoja tulee harvemmin, haluaa Kallio nauttia niistä senkin edestä. Pickala Golfissa jäsenenä oleva Kallio tunnustaa olevansa tarkka peliseurastaan, sillä täysin tuntemattomien seurassa pelistä katoaa rentous. 

”Jännitän hirveästi vieraita ihmisiä. Alan miettiä, mitä muut ajattelevat minun lyönnistäni. Mieheni aina sanoo, että ketään ei kiinnosta, miten sinä pelaat”, monien golfareiden kanssa saman vaivan jakava Kallio sanoo. 

Heti perään Kallio lisää, ettei hänen ryhmäänsä ole koskaan sattunut ketään ikävää pelikaveria. Nämä ajatukset ovat vain minun päässäni, Kallio myöntää. 

”Mutta se on vähän sama asia, kun ensikertalainen menee kuntosalille. Tulee sellainen tunne, ettei kehtaa mennä, kun ei tiedä, miten siellä toimitaan.” 

Pelikertojen vähyydestä muistuttelevat myös Kallion pelikaverit, jotka aina tasaisin väliajoin nostavat esiin, ettei itseltään voi vaatia liikoja. Golf on kuitenkin niin vaikea laji, ettei se ole kuin polkupyörällä ajoa. Tämän Kalliokin on huomannut vuosien saatossa. 

”Yritän olla armollinen itselleni. Mutta kun aloitan jonkun jutun, haluan olla heti hyvä. Se tässä on haastavaa”, hän toteaa. 

 

Töiden ja golfin hankala liitto 

Maaliskuun alussa käynnistyvä ja marraskuulle kestävä Formula 1 -kausi vie Kalliota ympäri maailmaa. 23 kilpailua käsittävä sarja on tiukka rutistus kuljettajille, mutta sitä se on myös Kalliolle. 

Golfin ja formuloiden yhdistäminen on ollut Kallion haaveissa jo pidempään, mutta aikataulut ovat olleet aina liian kireät niiden toteuttamiseen. 

”Kiersimme kuvaajani Pulkkisen Tomin kanssa vuosia kisoja yhdessä, ja puhuimme aina, että pitäisi mennä pelaamaan. Koskaan se ei onnistunut”, jo vuosien ajan suomalaisia formulakatsojia palvellut Kallio harmittelee. 

Tämän kauden kalenteri on Kallion mukaan kuitenkin sellainen, että golfille saattaisi jäädä aikaa. 

”Meillä tulee ensi kaudella muutama pidempi reissu kaukomaille. Siellä voisi yrittää ehtiä pelaamaan kisojen välissä. Brasiliassa ja Jenkeissä olemme vähän pidempään.” 

Formulakuskeissa on monta innokasta golfaria, kaikkein innokkaimpina pelureina Kallio luettelee Lando Norrisin, Carlos Sainzin ja Lance Strollin. Entä lähtisikö Kallio heidän kanssaan pelaamaan? 

”En usko, että ne ottaisivat minua mukaan. Tosin en ole koskaan kysynyt. Tämä on taas tällainen minun oma ennakkoluuloni”, Kallio nauraa itselleen. 

Kun kesä koittaa ja Kalliolla on pieni hengähdystauko formuloista, ottaa hän suunnaksi synnyinseutunsa Loviisan. Matkalla he usein miehensä kanssa pysähtyvät Kullo Golfiin pelaamaan. Tuntuu kotoisalta mennä sinne, Kallio sanoo. 

Muuten kotimaanmatkailu golfmailojen kanssa on jäänyt Kalliolta vähemmälle. Hänelle mieluisinta golfia ovat kesäiset illat tuttujen kanssa Pickalan hienoissa puitteissa. 

”Viihdyn Pickalassa tosi hyvin. Siellä on kivat kentät ja mukava ilmapiiri.”