Golfhunden Oscu kan etiketten – Jari Puikkonen tränade sin hund att följa med honom på golfbanan

Hundmänniskorna är vana vid att de alltid måste rasta hunden, oavsett om det är sommar eller vinter, regnväder eller uppehållsväder. Och flera gånger om dagen. Denna sak kämpade också den olympiske världsmästaren i backhoppning och världsmästaren Jari Puikkonen med senaste vår.

Han hade dock en färdig plan, därmed blev den holländska vallhunden Oscu en golfhund.

”Idén att ta hunden med på banan fick sin början från den egna tidsanvändningen. Och under sommaren visade det sig vara en mycket bra grej”, säger husse till den knappt ettåriga Oscu glatt.

Niohålsbanan Kisälli i Lahtis var oftast parets spelarena. Där förlöpte Oscus träning till sällskapshund på golfbanan överlag mycket bra. Naturligtvis gör valparna sina hyss, men den unga hunden anammade golfetiketten mycket väl.

”Vi har ett sju meter långt träningsband som är fritt. Med godbitar styrde vi hunden från en spelare till en annan. Vi lärde hunden att lämna den spelaren ifred som var i turen att slå”. förklarar Puikkonen om träningsprocessen.

Förutom i Lahtis sniffade Oscu även på fairways såväl i Virvik som i Wiurila. Mottagandet på banorna och bland kompisarna har varit positivt. När hunden ända från valptiden har vant sig vid att vara på banan, då stör den inte.

Hundar är i grunden ganska ivriga att springa efter bollar. Puttinggreenerna, där bollen löper långsamt, var mest utmanande för Oscu. För övrigt förlöpte allting mycket väl.

”Vid långa slag fattar hunden inte vart bollen tog vägen. Det hörs ett pling och sedan är bollen försvunnen.”

Under sommaren stötte Puikkonen också ihop med andra som spelar med hunden, och vid samma spel fanns det en gång också en annan hund. Allt gick bra både för hundarna och spelarna.

Det är typiskt för en vallhund och också för Oscu att han vill hålla ihop flocken. Han lärde sig snabbt i våras att gäss och andra fåglar är för svåra för honom att valla, men han vill gärna valla harar och andra hundar då och då.

”Men han tar mycket väl hand om människorna. Den egna gruppen hålls samlad, det ser Oscu till”, skrattar Puikkonen.

Puikkonen påminner om att varje hundägares ansvar även gäller hundar som tas med på golfbanan. Bajspåsar måste finnas med och vatten måste finnas tillgängligt.

”När man tränar den från valp så lyder den väldigt bra”, tillägger han.

Hur har Oscu påverkat Puikkonens eget spel, han som har spelat golf i mer än 30 år? Har birdiena och bogeyna minskat i och med hunden?

”Heh. Resultatnivån har försvagats för varje år. Golfspelandet är för mig en mest en trevlig motionsform. Det blir trots allt tusentals gymnastiska rörelser under sommaren, när man lyfter bollen från hålet och lägger den på tee, och ovanpå det blir det cirkulära rörelser. Det är mer rehabiliterande motion än tävlingsidrott”, säger Puikkonen, som arbetar som stadens idrottsservicechef i Lahtis.