Golfkausi 2021 lukuina – uusi jäsenmääräennätys ja golfarit nuorentuivat

Mennyt vuosi oli jatkumoa viime vuoden räjähdysmäiselle lajin kasvulle. Jäsenmäärät jatkoivat kasvuaan kapasiteetin muutokseen nähden ennätyspaljon (6%) ja Green Card -suoritusmäärät nousivat entisestään (+13 %). Kierroksia pelattiin huimat 3,7 miljoonaa, vaikka ennätysluvuista laskua tulikin 9 %. Golfarin asiakaskokemuksessa Suomi on Pohjois-Euroopan ykkönen jäsenissä ja vieraspelaajissa. Kenttäyhtiöiden talous koheni merkittävästi vuonna 2020.

Golfarien määrä nousi toista vuotta peräkkäin uuteen ennätykseen, ja golfareita on nyt 157 175. Voimakkainta kasvu oli junioreissa, joita oli edellisvuoteen nähden 10 % enemmän.

Merkillepantavinta jäsenkehityksessä on ikäjakauman muutos. Golfarien keski-ikä on laskenut kahdessa vuodessa 1,4 vuodella ja on nyt 47,6 vuotta.

”On ilo huomata, että golf vetoaa tällä hetkellä erityisesti alle 40-vuotiaisiin. Golfin imago on nuorentunut ja lajin näkyvyys parantunut, mikä näkyy myös alkeiskursseilla”, iloitsee Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen.

Nuorennusleikkaus on erityisesti huomattavissa uusien golfarien Green Card -suorituksissa, joiden keski-ikä oli 31 vuotta. Uusista jäsenistä lähes puolet oli alle 30-vuotiaita.

Korhonen korostaa, että golfalalla on nyt yhteinen haaste pitää uudet harrastajat lajin parissa.

”Kaksi ensimmäistä harrastusvuotta ovat kriittisimpiä harrastuksen jatkamisen kannalta. Kahden viime vuoden aikana uusia ja lajin pariin palanneita golfareita on tullut ennennäkemättömät yli 45 000, joten tällä hetkellä heitä on yli neljännes kaikista pelaajista. On tärkeää antaa heille kaikki mahdollinen tuki ja apu harrastuksen alkutaipaleella.”

Kierrosmäärät edelleen korkealla tasolla

Kierrosmäärissä ei päästy viime vuoden ennätyslukuihin (-9 %), mutta kokonaismäärä 3,75 miljoonaa kierrosta on edelleen merkittävästi yli pandemiaa edeltävän pitkäaikaisen keskiarvon. Lasku syntyi käytännössä tavallisista harjoituskierroksista, joita pelattiin 11 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kilpailukierrosten määrä puolestaan nousi 11 % takaisin pitkäaikaisten keskiarvojen tasolle.

”Syyskuun säät jättivät tämän vuoden kierrosmäärät viime vuoden taakse ja vuosi 2020 oli myös alkukaudesta pidempi. Muutoin pelaaminen jatkui erittäin aktiivisena ja kilpailutoiminta palautui pandemiaa edeltävälle tasolle”, taustoittaa Golfliiton asiantuntija Aarni Nordqvist.

Kun kierroksella kävellään keskimäärin 10 kilometriä, tarkoittaa se suomalaisten golfareiden kävelleen tänä vuonna käsittämättömät yli 37 miljoonaa kilometriä. Ulkoilmatunteja kertyy kierroksella neljästä viiteen, joten golfarit ovat nauttineet harrastuksestaan luonnon helmassa helposti yli 15 miljoonaa tuntia.

”Golf on merkittävä liikuttaja ja tuo tutkitusti monipuolista hyvinvointia kansanterveyden tasolla”, toiminnanjohtaja Korhonen summaa.


37 500 000 kilometriä tarkoittaa…
-Keskimäärin 240 käveltyä kilometriä jokaiselle suomalaiselle golfarille eli 24 golfkierrosta (157 175 pelaajaa)
-940 kertaa maapallon ympäri (40 000 km/kierros)
-16 333 kertaa Suomi päästä päähän pituussuunnassa (2300 km menopaluu)

Asiakaskokemus nousi Pohjois-Euroopan ykköseksi

Lähes 90 golfkentällä mitattu jäsenten nettosuositteluindeksi NPS laski kolme yksikköä ollen 46. Lasku jakaantui alueellisesti ja merkittävimpänä selittävänä tekijänä laskulle oli lähtöaikojen saatavuuden laskeneet palautteet sekä vaikean talvehtimisen vaikutukset alkukauden palautteissa. Vieraspelaajien suositteluindeksi nosti ennätystään 50:een. Uusien pelaajien suositteluindeksi nousi myös 45:een, joka sekin on uusi ennätys.

”Suomessa on ensimmäistä kertaa Pohjois-Euroopan paras golfarin asiakaskokemus sekä vieraspelaajilla että jäsenillä. Suomi on myös ainoa maa, joka on onnistunut nostamaan uusien pelaajien asiakaskokemusta pandemian aikana. Tästä kuuluu suuri hatunnosto golfyhteisöjen suuntaan ja tämä trendi on tärkeää säilyttää”, kiittää toiminnanjohtaja Korhonen.

Talousluvut odotetusti nousujohteiset

Golfbuumi näkyy luonnollisesti myös golfkenttäyhtiöiden liikevaihdossa, kun tarkastellaan vuoden 2020 talouslukuja. Ensimmäisenä pandemiavuonna golfyhtiöiden reikäkohtainen liikevaihto nousi vaikuttavat 20 % ja yhtiökohtainen liikevaihto oli 90 oy:n tietojen perusteella noin 900 000 euroa. Tämä perustuu golfyhtiöiden edellisvuoden tilinpäätöstietoihin, jotka saadaan jälkikäteen analysoitaviksi. Omavaraisuus on toimialalla yleisesti parantunut ja välttävä tai heikko se on enää alle 10 %:lla golfyhtiöistä tilinpäätöstietojen perusteella.

”Liikevaihdon muutos oli odotettu ottaen huomioon, että vuonna 2020 jäsenmäärät nousivat 6 % ja kierrosmäärät 40 %”, kommentoi Nordqvist.

Koko kauden tunnusluvut kokoava golfin toimialaraportti on ladattavissa Golf.fi-materiaalipankista. 


Golf edistää terveyttä ja hyvinvointia monella elämän osa-alueella

Merkittävänä aikuisväestön liikuttajana golfilla on positiivinen vaikutus kansanterveyteen ja sitä kautta myös kansantalouteen.

Kierros golfia raikkaassa ilmassa tarjoaa sydämelle ja keuhkoille hyvän treenin – 18 reiän aikana tulee huomaamatta käveltyä noin 10 km. Säännöllinen liikunta parantaa kunnon lisäksi myös unta ja pitää painon kurissa.

Lukuisissa tutkimuksissa todettujen fyysisten hyötyjen lisäksi golf on hyvä liikuntamuoto myös ihmisen henkiselle hyvinvoinnille. Luonnon keskellä kauniissa ympäristössä liikkuminen ja pelaaminen rentouttaa, virkistää mieltä ja lyöntien suunnittelu pitää muistin terässä.

Golf on hyvin sosiaalinen ja yhteisöllinen harrastus, jota eritasoiset pelaajat voivat pelata yhdessä. Golf sopii erinomaisesti yhteiseksi tekemiseksi koko perheelle.


Tutkittuja terveysvaikutuksia:

-Golfari ottaa keskimäärin 14 000 askelta kierroksella ja kävelee yhteensä 200 km vuodessa golfkentällä
-Golfarin paino putoaa keskimäärin 4,3 kg vuodessa
-Yhteisöllisyys ja sosiaalisuus tuovat lukuisia tutkittuja psyykkisiä hyötyjä
-Kontaktittomassa lajissa on alhainen loukkaantumisriski 0,3 loukkaantumista tuhatta tuntia kohden
-Golfkierroksella bägiä kantava kuluttaa 2000, kärryjä työntävä 1500, golfautoa ajava yli 1000 kilokaloria.
-Sydämen syke golfkierroksen aikana on keskimäärin 104 lyöntiä minuutissa.