Golfkoira Oscu tuntee tavat – Jari Puikkonen koulutti koiransa kulkemaan mukanaan golfkentällä

Koiraihmiset ovat tottuneet siihen, että oli kesä tai talvi, sadetta tai poutaa, koiran kanssa on lähdettävä lenkille. Ja vielä useasti päivässä. Tämän asian kanssa viime keväänä paini myös mäkihypyn olympiavoittaja ja maailmanmestari Jari Puikkonen 

Hänellä oli kuitenkin suunnitelma valmiina, ja niin hollantilaisesta paimenkoirasta Oscusta tuli golfkoira.

”Ajatus koiran ottamisesta kentälle mukaan lähti nimenomaan omasta ajankäytöstä. Ja se osoittautui kesän mittaan todella hyväksi jutuksi”, vajaan vuoden ikäisen Oscun isäntä sanoo mielissään. 

Lahden yhdeksänreikäinen Kisälli-kenttä oli useimmin kaksikon peliareenana. Siellä Oscun koulutus golfkentällä mukana kulkevaksi koiraksi sujui pääsääntöisesti mallikkaasti. Totta kai pennuilla on omat metkunsa, mutta hyvin nuorukainen golfetiketin omaksui. 

”Meillä on sellainen seitsemänmetrinen koulutusliina, joka on vapaana. Herkkupaloilla ohjasimme koiraa pelaajalta toiselle. Opetimme jättämään rauhaan sen pelaajan, joka on lyöntivuorossa”, Puikkonen selvittää koulutusprosessia. 

Lahden lisäksi Oscu kävi haistelemassa väyliä niin Virvikissä kuin Wiurilassakin. Vastaanotto kentillä ja pelikavereiden keskuudessa on ollut positiivista. Kun koira on pennusta asti tottunut olemaan kentällä, ei siitä ole häiriötä. 

Koirat ovat lähtökohtaisesti melko innokkaita pallojen perässä menijöitä. Osculle eniten haasteita tuottaa puttiviheriöt, joissa pallo menee hitaasti. Muuten homma sujuu jo mallikkaasti.

”Pitkässä lyönnissä koira ei oivalla, mihin se pallo lähti. Kilahdus kuuluu, mutta sitten pallo häviää.” 

Puikkonen törmäsi kesän aikana myös muihin koiran kanssa pelaaviin, ja sattuipa samaan lähtöönkin kertaalleen yksi koira. Kaikki meni hyvin, niin koirilla kuin pelaajillakin. 

Paimenkoiralle tyypilliseen tapaan Oscu haluaa pitää lauman kasassa. Hän oppi keväällä nopeasti, että hanhet ja muut linnut ovat sille liian hankalia paimennettavia, mutta jäniksiä ja toisia koiria tekisi mieli aika ajoin paimentaa. 

”Mutta ihmisistä se pitää tiukasti huolta. Oma ryhmä pysyy hyvin kasassa, Oscu pitää siitä huolen”, Puikkonen nauraa. 

Puikkonen muistuttaa jokaisen koiranomistajan velvollisuuksien koskevan myös golfkentälle mukaan otettavia koiria. Kakkapussien pitää olla matkassa, ja vettä pitää olla tarjolla. 

”Kun sen pennusta asti kouluttaa, niin kyllä se hyvin tottelee”, hän lisää. 

Miten Oscu on sitten vaikuttanut yli 30 vuotta golfia pelanneen Puikkosen omaan peliin? Ovatko birdiet lisääntyneet ja bogit vähentyneet koiran myötä? 

”Heh. Tulostaso on heikentynyt vuosi vuodelta. Golf on minulle enemmänkin kiva liikuntamuoto. Siinähän tulee tuhansia jumppaliikkeitä kesän aikana, kun nostaa palloa reiästä ja laittaa sitä tiille, ja siihen päälle vielä kiertoliikkeet. Se on enemmänkin kuntouttavaa liikuntaa kuin kilpaurheilua”, Lahden kaupungin liikuntapalveluvastaavana työskentelevänä Puikkonen toteaa.