Golfutrustning

Golf utövas inte för utrustningens skull, men vissa redskap behövs för ett klokt spel. Det viktigaste i utrustningsväg för en golfare är givetvis klubborna och bollarna. Dessutom är det en bra idé att satsa på bekväma golfskor och bekväma golfkläder. Några andra tillbehör behövs också.

Klubbor

Det finns ett stort och mångsidigt utbud av golfklubbor. En kunnig säljare i en golfbutik hjälper dig att välja lämpligaste klubbor, vilket är det bästa sättet att säkerställa att utrustningen bidrar till att man trivs med sin hobby.

Begagnade klubbor är ett bra alternativ till en början, och utbudet är stort. Det är en bra idé att i början ha med en bekant som kan detta med golfklubbor när man ska köpa sina första klubbor, det finns nämligen stora skillnader mellan skaft och huvuden. En nybörjare bör inte välja samma klubbor som en erfaren golfare, och en och samma klubba är inte lämplig för både en ung golfare och en äldre amatör.

  • På en rond får man som ha med sig högst 14 klubbor, men man klarar sig fintmed färre än så.
  • Många spelar med en ”halvbag”, eller cirka 6–8 klubbor.
  • Perimeterviktade klubbor lämpar sig fint för nybörjare.
  • Tänk också på skaftets styvhet. I början bör man undvika klubbor med för styva eller flexibla skaft.

Bollar

Det finns också skillnader mellan olika golfboll ar. Man kan köpa bollar i bland annat golfbutiker och pro shops i anslutning till golfbanor. Till en början räcker det fint med förmånliga fyndbollar.

Tumregeln är att bra, mjuka och avancerade bollar kostar mer än grundläggande bollar. Man bör gå vidare till mjukare bollar först när man utvecklat säkrare slag och ett mer avancerat spel. Spinnegenskaperna hos mjukare bollar ger en bättre känsla i synnerhet i närspel.

  • Bollar säljs vanligtvis i förpackningar om 3 eller 12 stycken.
  • Ett dussin golfbollar kostar cirka 20–60 euro.
  • Till en början klarar man sig fint med förmånliga ”sjöbollar”. De är begagnade bollar i gott skick som även säljes styckevis.

Bag

Man bör välja sin golfbag utifrån huruvida man vill bära den på ryggen eller ha den i vagnen. En bag som man har på ryggen är lättare, medan en vagnbag är stabilare och rymligare. Vid val av bag bör man också tänka på vattentäthet.

 

Golfvagnar

Golfvagnar kan man låna på banan, antingen gratis eller för några få euro. Vagnar som säljs i golfbutiker är stadigare och har bättre rörlighet, De är också betydligt mångsidigare. Man kan dock klara sig fint med en lånevagn – eller helt utan vagn.

  • Bärbagar kan bäras smidigt, på samma sätt som en ryggsäck. Också bärbagar kan dras på en vagn, men en vagnbag är bättre anpassad för ändamålet.
  • När du väl kommit igång kan du överväga köp av en egen vagn. En vagnbag av högkvalitet kostar ungefär 200–350 euro.

Golfskor

Skor är ett viktigt tillbehör för en golfare, eftersom man går cirka tio kilometer under en hel golfrond. Man bör alltså investera i bra golfskor. Numera finns det i butiker golfskor av många olika sorter, från street-modeller till skor som snarare ser ut som löparskor och mer traditionella läderskor. En bra golfsko har ett bra grepp på gräs, ger foten stöd när man slår och är mycket vattentålig.

Kläder

Golfkläder i Finland idag är sportiga och väldigt avslappnade. Det viktigaste är komfort och funktionalitet. Klädselanvisningar och -rekommendationer kan variera lite mellan golfbanor, och vissa har inga.

Vid ostadigt väder bör man ha vattentäta kläder eller åtminstone ha med dem i väskan. Förbered dig också för temperaturvariationer.

  • På sommaren bör man se till att använda solkräm. Man är ute flera timmar i sträck under en golfrond, ofta under en stekande sol.
  • Golfskor har dubbar på sulorna. Dubbarna ger ökad stabilitet när man slår. När dubbarna slits ut kan man byta ut dem.

Golfhandske

De flesta spelare bär en golfhandske när de slår. Då får man ett bättre grepp om klubban och skyddar handen mot nötning. En handske som är för lös gör det dock svårare att slå, så välj en handske som sitter bra. Golfhandsken måste ha en bra passform på handen. Handsken bärs vanligtvis bara i den andra, övre handen (vänster hand för den som slår från höger). Vissa spelar med handskar på båda händerna, andra med bara händer helt utan handskar.

Vid blött och fuktigt väderlag finns det speciella regnhandskar som används på båda händerna.

  • En golfhandske är billig och håller länge.
  • Om din handske blir blöt, öppna den och låt den torka.

Golfkläder i Finland idag är sportiga och avslappnade. Det viktigaste är komfort och funktionalitet. 

Övrig utrustning

På teeplatserna, där man slår öppningsslaget, behövs en tee som bollen vilar på så den kommer upp från marken en bit. En tee köper man bland annat i golfbutiker och pro shops, och det är en bra idé att se till att man har tillräckligt många med sig i bagen.

Ett nödvändigt tillbehör för golfaren är greenlagaren, som används för att laga nedslagsmärken som golfbollen har förorsakat på greenen. Den ingår i varje golfares standardutrustning. Det är golfspelarens ansvar att bidra till banskötseln genom att laga slagspår, kratta bunkrarna och laga nedslagsmärken från bollen på greenen.

Vid regnigt väder är ett paraply ovärderligt. Ett golfparaply är större än vanligt och tål bättre starka vindar. Alla bagar, inklusive bärbagar, har en speciell plats för paraplyet.

  • Ta med dig greenlagaren på varje rond och lär dig hur du använder den korrekt. Lyft inte, utan tryck marken på olika ställen i riktning mot mitten. Platta till ytan med puttern.
  • I sin bag bör man ha med sig en trasa för rengöring av bollen och klubban. Spåren i klubbhuvudet kan man rengöra med ett vasst föremål, t.ex. teespetsen.