HCP Golfin tuore puheenjohtaja Anni Täckman: ”Golf kuuluu kaikille”

Golfin pelaaminen omilla jaloilla seisten on mahtava tunne, jos sitä ei ole koskaan ennen kokenut tai pitänyt sitä ylipäätään edes mahdollisena. Tällainen onnenpäivä koitti selkäydinvammaiselle Anni Täckmanille pari vuotta sitten, kun hän rohkeni kokeilemaan, riittäisikö hänen tasapainonsa golflyönnissä, jos hän seisoisi omilla jaloillaan.  

Ja riittihän se. Golfharrastuksensa viitisen vuotta sitten Paragolfer-nimisellä maastopyörätuolilla aloittanut Täckman pystyi luopumaan apuvälineestään ja siirtymään pelaamaan golfautolla. On kuin uusi maailma olisi avautunut. 

Porista kotoisin olevan mutta kymmenisen vuotta sitten helsinkiläistyneen Täckmanin selkäydinvamma on osittainen, joka sallii hänen liikkua lyhyitä matkoja kyynärsauvojen avulla. Näin hän pystyy pelaamaan normaalilla golfautolla ja liikkumaan tarvittavat matkat sauvojen kanssa. Kyynärsauva on apuna myös lyötäessä. 

”Pidän vasemmassa kädessä kyynärsauvaa ja lyön oikealla kädellä. Tasapainon takia minulla pitää olla sauva mukana”, Täckman kertoo tavastaan pelata golfia. 

Paragolferista luopuminen on ollut käänteentekevää Täckmanin harrastuksessa. Nyt hän voi mennä pelaamaan mille tahansa kentälle, missä on golfautoja. Aiemmin näin ei ollut. 

”Paragolferin puute rajoitti pelaamista paljon. Niitä ei ole yhteiskäytössä kuin Oulussa ja sitten meillä HCP Golfilla.” 

Punaisilta tiiltä pelaava Täckman sanoo, että viime talvi oli hänen pelinsä kehittymisen kannalta hyvää aikaa. Janne Eskolan ja Bosse Backmanin vetämien treenien ansiosta lyönteihin tuli lisää mittaa, ja peli sujui sen myötä kesällä mukavasti. 

”Pelasin viime kesänä parasta golfiani. Enää ei tullut juurikaan viivoja tuloskorttiin, vaikka joka väylältä en pisteitä saanutkaan. Eikä pelinopeuskaan tuota ongelmia, vaan pelaan samaa vauhtia kuin hyvällä tasoituksella pelaavat ystäväni”, Kaakon Golfissa jäsenenä oleva Täckman kertoo. 

Ensi kesän tavoitteeksi Täckman on asettanut tasoituksen tiputtamisen ja Golfliiton Respecta Tourin kilpailuihin osallistumisen. Tammikuussa sattunut kaatuminen ja reisiluun katkeaminen eivät lujatahtoista naista häiritse, korkeintaan hiukan hidastavat. 

”Aina kun kuulen sanan kilpailu, olen mukana!” hän nauraa. 

 

HCP Golfilla juhlavuosi 

 Tämän vuoden alussa HCP Golf ry:n puheenjohtajana aloittaneen Täckmanin pesti alkoi todella epäonnisesti, kun reisivamma sotki kuvioita. Mutta hänellä on kaikesta huolimatta hyvä tunne uudesta hommastaan liikuntarajoitteisten ja muiden toimintakyvyltään heikentyneiden pelaajien etujen ajajana. Täckman on vahvasti sitä mieltä, että golf kuuluu kaikille. 

”Meitä on jokaiseen junaan, ja jokaisella on oma tapansa pelata. Meidän tavoitteenamme on tehdä golfista kaikille sopiva laji”, tuore puheenjohtaja sanoo. 

HCP Golf viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan, jota juhlitaan syksyllä. Täckman antaa arvoa yhteisölle, jossa kaikki huomioidaan tasapuolisesti vammasta ja rajoitteesta riippumatta. 

”Meillä on pikkuhiljaa kasvava porukka. On kiva, että meille löytyy tällainen oma yhteisö muun golfyhteisön sisältä. Tämä on vertaistuellistakin toimintaa samalla”, muistuttaa Täckman. 

Golfin tuominen lähemmäksi ihmisiä on helppo tapa saada heitä tutustumaan lajiin. Paragolfer-apuvälineen esitteleminen ympäri Suomea on Täckmanin tavoitteena, koska sitä kautta kynnys golfin aloittamiseen madaltuu. 

”Se on huomattu, että vammaisista on saatu lajin harrastajia, kunhan heidät on vain huomioitu ja heille on esitelty lajia.” 

 

Kaunis toive golfklubeille 

Pyörätuolilla golfkentän ulkopuolella liikkuva Täckman on ehtinyt viime vuosina vierailla monilla suomalaisilla golfkentillä. Häneltä lähteekin terveisiä klubien suuntaan. 

”Golfklubeilla on parantamisen varaa esteettömyyden suhteen”, Täckman huomauttaa. 

”Ei välttämättä löydy vessaa, mihin pääsisi pyörätuolilla, tai on rappusia, mistä ei pääse kulkemaan.” 

Alppihiihtoakin harrastava Täckman näkee esteettömien tilojen rakentamisen palvelevan muitakin kuin pyörätuolilla liikkuvia, sillä väestön ikääntyessä esteettömien tilojen käyttäjäkunta tulee kasvamaan. 

”Ehkä ne klubit sieltä hiljalleen aktivoituvat”, hän sanoo toiveikkaana. 

Vierumäellä ja Iitti Golfissa suurimman osan kierroksistaan pelaava Täckman ei olisi kymmenen vuotta sitten uskonut pelaavansa golfia, mutta niin vain laji vei kerrasta mennessään. Täckman on hyvä esimerkki siitä, että golf kuuluu kaikille.