Jag och golfen #mittsättattspela

Det finns nästan 150 000 golfentusiaster i Finland. Det finns lika många sätt att spela golf på.

Jag förälskade mig i golf redan som barn när jag fick följa med pappa till range med glass som belöning. Som junior spelade jag mycket i Tali och tävlade aktivt. Efter junioråren gick det en sisådär 10–15 år innan jag började spela lite mer och sätta upp mål för mig själv.

Förra sommaren deltog jag i Mid Tour. Det har varit roligt att utmana sig själv, att spela på olika banor och träffa nya spelare. Bland det absolut bästa med golf är att spela med härliga, goda vänner, röra på sig ute och att få slappna av.”

– Eeva Meriluoto

 

 

Förra året hade jag som mål att spela 300 golfronder. När målet uppnåddes redan i oktober satte jag upp ett annat mål: 365 ronder per år. Lördagen den 12 december spelade vi i Sea Golf Rönnäs en liten tävling på Puisto-banan. Det var rond nummer 365. Lyckligtvis är detta en gemensam hobby för mig och min fru. Hon spelade också sitt rekordår, ca 150 ronder. Och när hon inte är med mig och spelar vet hon vilket dagis jag går på.”

– Marko Clever

 

 

Jag var gravid hela förra golfsäsongen med beräknad tid i början av oktober. Först var jag fundersam på hur det skulle bli med golf med en växande mage, men den rädslan visade sig obefogad. Jag spelade mitt livs bästa golf. I takt med att magen växte blev mitt sving lugnare och jag träffade bollen bättre. Jag kunde gott gå nästan alla ronder.

Golf var en utmärkt form av motion under graviditeten. Jag spelade ungefär hundra ronder under säsongen med dottern i magen. Min sista rond spelade jag samma dag som jag hade min beräknade förlossning, och jag lyckades få mitt handicap under tio. I år är målet att fortsätta spela golf så aktivt som möjligt som småbarnsmamma, även om det kräver specialarrangemang här och var.”

– Heli Puhakka

 

År 2006 gav jag mig iväg till Irland med klubborna i släptåg och spelade på fyra banor. En av dem var linksbanan Spanish Point med 9 hål som verkligen fick mig att stanna upp. Det har helt andra förhållanden än vad jag var van vid när det kommer till golf. Nu har jag spelat igenom alla äkta linksbanor i Wales och Nordirland och nästan alla i Irland. Av världens 247 true links-banor har jag spelat på nästan hundra.

Landskapet på linksbanor är så otroligt. Höga dyner med det dånande havet intill. Det kan vara soligt eller extremt blåsigt. Ibland kan det hagla, men det är ändå så underbart. På linksbanor stöter man på märkliga saker mitt i ingenstans. Greenerna på linksbanor är helt otroliga. Där stöter man på saker som man aldrig ser i Finland. De flesta av linksbanorna har över hundra år på nacken. Det har hunnit hända en hel del saker där. I Skottland spelade vi igenom Montrose-banan samma år som banan firade 450 år. Man vill verkligen inte klaga på någonting på en sådan plats. Atmosfären på linksbanor är så underbar, avslappnad och positiv. Den är svår att förklara.”

– Jari Laakkio

 

Jag har spelat golf i tio år. På vintern tränar jag en gång i veckan, på sommaren i princip hela tiden. Jag tränar i Kurki med tävlingsgolfare och spelare nästan dagligen, ganska ofta med familjen. Jag siktar på att medverka i 2023 års Special Olympics i Berlin. Jag vill bli en elitspelare! Under förra säsongen fick jag min första birdie i en tävling.

– Wivan Atrila

 

 

Min familj har hand om Finlands enda par 3-bana med 18 hål, Bjärkas Golf på Kimitoön. Vi har själva byggt golfbanan på släktens mark. Det är precis som en vanlig golfbana, bara med kortare fairways, par 3-hål och ett par hål som man kan spela som par 4 om man vill. Banan är känd för sin avslappnade och hemtrevliga atmosfär. Vår familj bor intill golfbanan och vi erbjuder även logi. Par 3-golf är roligt och mycket lärorikt. Där utvecklas framför allt wedgespel och närspel då det blir mycket repetition på kort tid. Vi har också ganska utmanande greens som lär en att läsa av puttlinjer bra. En annan sak som är underbart med par 3-golf är att man har möjlighet till hole in one på varje hål.”

– Fredrik Bergholm

 

 

Speedgolf är beroendeframkallande. Normalt sett börjar man inte tänka på sitt slag förrän man gått fram till bollen. I speedgolf fattar man beslut om vart och hur man ska slå redan när man springer. Sedan är det bara att svinga. Det blir fokus på nästa sak där och då. I den här livssituationen är speedgolf ett riktigt bra alternativ för mig. Jag behöver inte stressa mig över resultaten, och mina mål med golf handlare mer om att få bättre kondition. Det i sin tur leder till att jag just nu spelar bättre golf än någonsin.”

– Milla Hallanoro