Kesän parhaita hetkiä

Golf on monessa kodissa koko perheen laji – tai koko suvun.

Lajeista, joita voi harrastaa koko perheen tai jopa useamman sukupolven kesken, golf on yksi sopivimmista. Pariskunnat hakeutuvat usein samalle golfkurssille ja houkuttelevat myöhemmin lapsensakin kentälle. Tavallisia tarinoita ovat nekin, kun kentällä pitkälle iltaan viihtyvät juniorit ovat saaneet vanhempansakin ottamaan selvää, mikä golfissa oikein koukuttaa.

Hämeenlinnalaisessa Kajannon perheessä golfia harrastavat vanhempien lisäksi kaikki kolme lasta. Kajantojen golfinnostuksen taustalla on isä Heikki, joka on iskenyt palloa kahdeksanvuotiaasta lähtien.

”Isäni aloitti golfin Aulangolla 80-luvun alussa, ja muutaman vuoden päästä minäkin pääsin mukaan harjoittelemaan lyöntejä. Alkuaikoina jäin puttailemaan pariksi tunniksi kentän harjoitusviheriölle, kun isä kiersi yhdeksänreikäisen kentän. Ehkä itsestäni kehittyi sen takia aika hyvä puttaaja”, Heikki Kajanto sanoo.

Hän kehittyi nopeasti eteväksi pelaajaksi. Sittemmin Kajanto tutustui tulevaan aviopuolisoonsa Katiin, jonka isä, Matti Mäkivirta, on yksi eniten golfkierroksia koskaan pelanneista suomalaisista. Hän on harrastanut lajia yli 60 vuotta.

”Lapsemme kävivät pienenä Tawastin golfkoulun ja alkoivat pelata, mutta Katin saimme innostumaan vasta viisi vuotta sitten. Hän oli ajatellut isänsä golfvillitystä seuratessaan, ettei mene koskaan golfarin kanssa naimisiin, saati ala itse pelaamaan. No, toisinhan siinä kävi”, Heikki nauraa.

Hän sanoo, ettei perheen talon hankkiminen noin 300 metrin päästä Tawast Golfin kentästä ollut sattumaa, mutta ”ei siitä tarvinnut neuvotellakaan”. Nyt Kati Kajanto on kierrosmäärissä mitattuna perheen ahkerin pelaaja.

Lähes kaikki golfseurat järjestävät erilaisia perhekisoja ja -tapahtumia.

Kajantojen lapsille golf on kakkoslaji. Tytär Emma, 18, satsaa täysillä joukkuevoimisteluun ja pojat Eetu, 17, ja Aatu, 15, keskittyvät jalkapalloon.

”Golf on heille tärkeä laji ja todella mieluisaa ajanvietettä. On hienoa, että lapset ovat tulleet jo pienempänä perehtyneeksi golfiin. Siihen on sitten aina helpompi palata, mikäli joskus sattuu tulemaan taukoa vaikka opintojen ja töiden takia.”

Kun Kajantojen ja Mäkivirtojen golfia kolmessa polvessa harrastavat suvun jäsenet viettävät yhteisen päivän kentällä, tarvitaan yhdeksälle pelaajalle kolme lähtöä. Näitä golfkierroksia, joilla myös Katin isä Matti ja Heikin vanhemmat Arto ja Kirsti ovat mukana, on muutamia kaudessa.

”Ne ovat ihan kesän parhaita hetkiä. Emme ole koskaan pelanneet suvun mestaruuskilpailua, mutta suunnittelen sellaista ensi kaudeksi. Sen jälkeen nautimme hyvän aterian klubiravintolassa”, Heikki sanoo.

Lähes kaikki golfseurat järjestävät erilaisia perhekisoja ja -tapahtumia. Heikki ja Kati ovat pelanneet useamman kerran Tawast Golfin Perhemalja-kilpailussa, ja myös Emma sekä Eetu ja Aatu ovat olleet mukana kyseisessä kisassa. Suomen vanhin perhekilpailu on Helsingin Golfklubin kentällä pelattava Isä ja Poika, jonka juuret juontavat aikaan, jolloin golf oli maassamme vielä hyvin pieni laji.

”Emme ole isän kanssa koskaan Talin Isä ja Poika -kilpailua pelanneet, mutta ensimmäinen palkintoni golfkilpailusta on tullut perhekisasta. Olin 9- tai 10-vuotias, kun voitimme Aulangolla rapuillallisen. Itse en ravuista silloin välittänyt, joten tyydyin syömään paahtoleipää”, Heikki Kajanto naurahtaa.