Kirsi Rastas oli kapteenina hyvän hengen lähettiläs

On monia tapoja kertoa asioita. Mutta siitä ollaan varmasti kaikki samaa mieltä, että positiivisella palautteella on suurempi teho kuin negatiivisella räksyttämisellä. Tällä ajatuksella Golf Talmassa neljä vuotta kapteenina toiminut Kirsi Rastas lähti aikanaan rakentamaan oman näköistään kapteenin roolia. 

Golfseuroissa kapteeni on kohteliaan käytöksen ja golfetiketin ylin sanansaattaja – ja tarvittaessa myös muistuttaja. Rastas keksi oivan keinon näiden asioiden opettamiseen Talman pelaajille. 

”Olin hyvän hengen lähettiläs”, Rastas aloittaa. 

”Palkitsin pelaajia hyvistä teoista. Oli se sitten bunkkerin haravointi, alastulojäljen korjaus tai fore-huudon käyttäminen, niin ajoin autolla paikalle, kehuin heitä oikeasta toiminnasta ja annoin heille palkinnon.” 

Rastaan käyttämät palkinnot olivat usein golfpalloja tai muita golfiin liittyviä tuotteita, mutta hänellä oli hellepäivinä tarjolla esimerkiksi huulirasvoja naispelaajille. Välillä Rastas meni myös huumori edellä tilanteisiin. 

”Sanoin heille, että nyt olisi puhuttelun paikka, ja sitten aloinkin kehumaan heitä oikeista toimintatavoista”, viime kauteen kapteenin hommansa lopettanut Rastas nauraa. 

Rastas muistelee kapteeniaikojaan lämmöllä. Neljä vuotta meni kuin siivillä. Vaikka fyysiset vaivat estivät häntä välillä pelaamasta, pystyi hän siitä huolimatta ajelemaan golfautolla kentällä ja hoitamaan kapteenin hommiaan. 

Kapteenin tärkeimpiä ominaisuuksia miettiessä Rastas nimeää heti kaksi asiaa. 

”Paikallaolo ja näkyvyys ovat ne tärkeimmät. Kentällä pitää näkyä.” 

”Paikallaolo ja näkyvyys ovat ne tärkeimmät. Kentällä pitää näkyä.” 

Rastaan tapa näkyä kentällä oli valvomisen lisäksi erilaisten tapahtumien organisointi. Aloitteleville ja vähemmän pelanneille pelaajille suunnatut kapteenin ysit ja mentorilauantait olivat suosittuja tapahtumia, joiden kautta golfin pariin tulleet pelaajat saivat arvokasta oppia lajista. 

”Kävimme esimerkkipelaajien avulla läpi erilaisia tilanteita, mitä kentällä voi tulla vastaan. Opetimme ihan perusasioita, kuten esimerkiksi miten kentällä edetään, kuinka bunkkeri haravoidaan ja missä seistään, kun toiset lyövät. Näitä kaikille tuttuja asioita”, luettelee Rastas. 

Näiden lisäksi Rastas oli aktiivisena toimijana äitienpäivänä, jolloin Talmassa jaettiin ruusut kaikille pelaamassa olleille naisille. Ruusujen saajat olivat onnesta soikeina saatuaan huomionosoituksen kentällä. 

”Monet sanoivat, että olivat saaneet ruusun jo viime vuonna, ja sen takia tulivat tänäkin vuonna pelaamaan.” 

Monilla kentillä on sekä mies- että naiskapteenit, mutta Golf Talmassa on nykyään enää yksi kapteeni. Rastas jätti viestikapulan Elias Haukalle, joka aloittaa hommassa tämän kauden alussa. Rastas haluaa Haukan rakentavan kapteenin roolistaan oman näköisensä, aivan kuten hänkin aikanaan teki. 

”Minulla on varastossa vielä tuotteita jäljellä, joten Elias pääsee jakamaan niitä ensi kesänä”, Rastas lupaa.