Kun puttimatto olohuoneeseen ostettiin – näin Juha Ässälästä tuli aktiivigolfari

Golfiin hurahtaminen on ihana tunne. Se tärähtää kerrasta, eikä siitä halua päästää irti. Pelkät kesän pelit alkavat jäädä liian vähäiseksi harrastamiseksi, ja golfista tuleekin hetkessä ympärivuotinen harrastus. 

Näin kävi hämeenlinnalaiselle Juha Ässälälle, jolle golfista tuli koronakesien aikana todella tärkeä harrastus. Vuosituhannen vaihteessa golfin aloittaneelle Ässälälle kertyi ennen koronapandemian puhkeamista noin 60–80 kierrosta kesässä, mutta parin viime vuoden kierrosmäärät ovat olleet reilusti toisen sadan puolella. 

”Ehkä sitä innostui, kun pelasi niin perkuleesti, ja tulokset alkoivat parantua. Yhtäkkiä huomasin, että tässähän kehittyy, ja tasoitus olikin hetkessä tippunut 4,1:een”, Aulangolla pääsääntöisesti pelaava Ässälä kertoo. 

Kun kerran vauhtiin on päästy, miksi hyvää kyytiä hidastamaan, ajatteli Ässälä. Hän hankki kotiin puttimaton, ja tänä talvena hän on innostunut myös simulaattorigolfista, kun Aulangolle rakennettiin kahden TrackMan-simulaattorin golfstudio. Siitä on tullut kesäisten peliporukoiden talvikeidas. 

”Ihan innoissani olen siellä käynyt. Käyn jätkien kanssa lätkimässä, ihan niin kuin kesälläkin.” 

Kaverit ovat monelle golfarille lajin hienoimpia puolia. Pallo voi lähteä välillä vasemmalle ja välillä oikealle, mutta hyvässä porukassa sekin vain naurattaa. Ässälä antaa suuren arvon pelikavereilleen, joiden kanssa hän rakkaan harrastuksensa jakaa. 

Ässälä nimeää kolme itselleen tärkeintä asiaa golfista: liikunta, kaverit ja itsensä haastaminen. 

”Ne toiset ihmiset ovat todella tärkeässä roolissa harrastuksissani, oli se sitten golf tai jääkiekko. Yksin asuvalle ihmiselle se on varmaan puolet siitä koko hommasta”, Ässälä korostaa. 

Tyypilliseksi klubituuppariksi itseään kuvailevan Ässälän golfharrastuksen kulmakivenä ovat leppoisat pelit kaveriporukan kesken Aulangon Eversti-kentällä. Hän varaa peliajat moneksi päiväksi eteenpäin, jotta pääsee varmuudella pelaamaan töiden jälkeen itselleen sopivana aikana. 

”Osakkaana saa varata tiiaikoja pidemmälle. Minulle ei niin ole väliä, kenen seurassa pelaan. Totta kai parhaiden kavereiden kanssa mielellään pelaa, mutta minulle käy kaikenlainen seura”, sanoo supliikkina kaverina tunnettu Ässälä. 

Kilpaileminen ei ole koskaan ollut Ässälällä golfin tärkein asia. Kavereiden kesken on aika usein joku pieni panos, mutta seuran järjestämiin yksilökilpailuihin hän ei juuri osallistu. Paitsi. Mestaruuskilpailut ovat juuri A-sarjaan nousseelle miehelle jokavuotinen perinne, mistä hän haluaa pitää kiinni. 

”Ne jotenkin kuuluvat asiaan. Eikä minua haittaa, miten pelit sujuvat. Se on jo suuri voitto, jos en jää A-sarjan viimeiseksi”, hän naurahtaa. 

Mestaruuskilpailuissa pelaamisen lisäksi Ässälä on asettanut tavoitteekseen 75 lyönnin kierrostuloksen alittamisen Everstillä. Se ei ole vielä onnistunut. 

Loppuun Ässälä nimeää kolme itselleen tärkeintä asiaa golfista: liikunta, kaverit ja itsensä haastaminen.