Lähde kiertämään golfkenttiä

Golfin aloittavalle aukeaa tuhansien erilaisten golfkenttien ihmemaa, johon kannattaa lähteä seikkailemaan.

Lähes jokainen golfin harrastaja aloittaa golfin jollain tietyllä, tavallisesti asuinpaikkansa lähellä sijaitsevalla kentällä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pelaajan pitäisi juuttua yhdelle ja samalle kentälle. Kun golfin aloittaja rekisteröityy jäseneksi johonkin golfseuraan, samalla hänelle aukeaa myös tuhansien muiden golfkenttien maailma. Suomessa erilaisia golfkenttiä on yli 180, maailmassa jopa noin 35 000.

Eri kenttien kiertäminen, eli niin sanottu vieraspelaaminen, on golfissa sekä todella yleistä että helppoa. Omilla pelaajilla tarkoitetaan henkilöitä, joilla on osake tai pelioikeus jollain tietyllä kentällä tai jotka ovat kyseisellä kentällä toimivan golfseuran jäseniä. Vieraspelaajilla tarkoitetaan kaikkia muita kyseisellä kentällä pelaavia golfareita.

Vieraspelaajat voivat varata lähtöajan tavallisesti joko verkon ajanvarauspalveluiden kautta tai puhelimitse soittamalla kentälle. Kierrosmaksun eli green feen voi maksaa joko verkossa tai golfkentän caddiemasterin toimistossa, jossa kentän lähtöaikoja hallinnoidaan.

Suuri osa kentistä toivottaa tervetulleiksi kaikki pelaajat pelitasosta riippumatta, mutta joillakin kentillä vieraspelaajille on asetettu tasoitusraja. Rajana voi olla myös peliryhmän pelaajien yhteenlaskettu tasoitus.

Varatessa kannattaa kiinnittää huomiota hinnoitteluun. Monella kentällä noudatetaan nykyisin niin sanottua joustavaa hinnoittelu, jossa green feen hinta vaihtelee päivän aikana. Hiljaisimpina aikoina, kuten arkiaamupäivinä, pelaamaan voi päästä selvästi listahintaa edullisemmin.

Suomessa erilaisia golfkenttiä on yli 180, maailmassa jopa noin 35 000.

Vieraalle kentälle kannattaa saapua hyvissä ajoin ennen kierroksen alkua, jotta muun muassa pukeutuminen, ilmoittautuminen ja mahdollinen lämmittely sujuvat ilman turhia kiireitä. Kentän ykköstiikin voi uudella kentällä olla joskus pienen etsinnän takana.

Ilmoittautumisen yhteydessä on hyväselvittää caddiemasterilta, onko kentällä taukokioskia, vessoja tai vesipisteitä, ja varustautua sitten tarpeiden mukaan edessä olevaan kierrokseen.

Muutama putti ja chippi harjoitusviheriöllä auttaa pääsemään kiinni kentän griinien nopeuteen sekä siihen, miten pallo ruoholla käyttäytyy. Jos aikaa jää, pieni lämmittely rangella yleensä parantaa pelinautintoa. Rangepalloja voi ostaa joko suoraan rangen pallokoneesta pankkikortilla tai caddiemasterin toimistosta hankitulla kolikkoa muistuttavalla poletilla.

Jos haluat kuljettaa bägiäsi kärryissä, voit lainata golfkärryjä joko ilmaiseksi tai muutaman euron maksua vastaan.

Kenttään on hyvä tutustua ennakkoon vaikka kentän nettisivujen kautta. Lähes kaikista kentistä löytyvät väyläkartat, joita tutkimalla saa yleiskuvan väylistä ja kentän luonteesta. Klubilta voi yleensä ostaa myös painetun väyläoppaan, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin.


Vieraspelaajan muistilista

1. Tutki verkossa pelimahdollisuuksia. Ajanvarauspalveluista ja kenttien kotisivuilta löydät yleensä myös kentän varaustilanteen.
2. Varaa kierros netissä tai soittamalla kentälle.
3. Tutustu kenttään ennakolta verkossa.
4. Saavu kentälle ajoissa ja ilmoittaudu caddiemasterille kaikissa tapauksissa, myös silloin, kun olet maksanut kierroksesi etukäteen verkossa.
5. Selvitä löytyykö kentältä taukokioski, wc tai vesipiste, ja varustaudu kierrokselle sen mukaan.
6. Lämmittele rangella ja puttiviheriöllä.
7. Nauti golfista!
8. Muista myös jälkipelit. Ravintolatarjonta on monilla kentillä todella laadukasta. Samoin monet golfkenttien saunatilat ovat kokemisen arvoisia. Kierros vieraspelaajana on usein kuin oma, pieni miniloma.