När golfflugan biter

Efter att ha provat golf var Jari Poikolainen övertygad om att golf skulle bli en ny hobby för honom. Det behövdes en gnutta tur i början.

”Brorsonens gamla klubbor hade legat i ett utomhusförråd i 15 år. Under försommaren kommenterade jag i ett inlägg i sociala medier från Golfförbundet att det enda som saknas är ett green card. I juli kontaktades jag om att jag hade vunnit lotteriet”, minns Jari Poikolainen.

Golf är en sport som man kan fullständigt förälska sig i helt plötsligt. Så är det för många. När den berömda golfflugan biter infekteras man omedelbart. Med lite skjuts från Fru Fortuna blev även Jari Poikolainen biten. Han vann förra sommaren en nybörjarkurs i Finlands Golfförbunds lotteri Hela Finland golfar.

Framgång är beroendeframkallande

Poikolainen erkänner att kan kände sig nervös inför kursen. Bortsett från några rangebesök under studietiden hade han ingen kontakt med golf.

Men redan under nybörjarkursen märkte Poikolainen att bra träffar och höga slag gav framgångsupplevelser som han ville ha mer av. Framgång var beroendeframkallande.

Tanken att varje slag ger en ny chans att lyckas, oavsett hur det gått med tidigare slag, fick Poikolainen att fortsätta spela. Genom att spela blev han också bättre, och de egna styrkorna började bli tydliga.

”Det sades att drivers är svåra, men det var just den klubban som jag hade enklast att lära mig! Öppningsslagen blev min styrka och jag vågade till och med spela på gul tee”, konstaterar Poikolainen glatt.

Färdigheterna utvecklas stegvis

Inlärning av nya färdigheter, vilket är beroendeframkallande för många golfare, är någonting som har studerats mycket när det kommer till idrott. Fyra olika faser har observerats i utvecklingen av motoriska färdigheter. I fas ett förbättras prestationen i takt med att man övar. Man träffar oftare och bollen flyger längre.

I fas två blir prestationen med enhetlig – rörelsemönstren börjar sätta sig och slagrörelserna blir allt mer likformiga. Golf bjuder steg för steg på nya impulser och utvecklingsmöjligheter – både tekniska och taktiska.

I fas tre blir prestationen mer stadig. En stadig prestation kan inom golf betyda till exempel att man hittar sitt sätt att slå, eller sina rutiner. För varje spelomgång blir bollens bana stabilare. Det är också i denna utvecklingsfas som Jari Poikolainen befinner sig.

”Jag vill ha jämna slag oavsett vilken klubba jag har i handen. För att komma dit ska man slå igen och igen och igen. Det finns ingen genväg till lycka”, skrattar han.

I den sista utvecklingsfasen kan man prestera stabilt i nya miljöer. Sluttade underlag, svår bollplacering eller sandbunkrar leder inte längre till ett misslyckat slag. Istället klarar man som spelare att anpassa sina kunskaper till den nya miljön. Pojken fascineras också av hur individuella golfslag är. Genom att följa andra spelares slag har han insett att varje spelare har sitt eget personliga sätt att slå.

Golfandan motiverar till fortsatt spel

Golf innehåller också många andra beroendeframkallande element. Att vara i naturen ensam är en anledning för många entusiaster att gå runt banan gång på gång. Förutom utvecklingen av spelfärdigheter har de största upplevelserna för Poikolainen kommit genom de välskötta golfbanorna och de ständigt skiftande vyerna.

En och samma bana ser olika ut beroende på dygn- och årstid. ”Om spelet inte går bra kan man istället njuta av vyerna. Varje dag på golfbanan är unik. Det är just den variationen som är beroendeframkallande”, säger Poikolainen.

Andra lockas av att jaga efter nya personliga banrekord eller det perfekta slaget. På varje golfrond finns det slag som man hade kunnat slå bättre. Därför blir golf ofta en livslång hobby. Inte ens professionella spelare har perfekta golfronder. Det finns alltid något där man kan fortsätta att utvecklas.

Underbara möten

Golfbanan är också ett utmärkt ställe att utöka sitt sociala kontaktnät. Gemenskapsandan på klubbarna är ofta stark, och man träffar nya vänner på golfronder. En gemensam hobby kan ofta föra samman mycket olika människor i olika åldrar och livssituationer.

Poikolainens golfentusiasm fick omgående golfflugan att bita även hans 14-årige son,som sa att han ville prova på sporten. Efter nybörjarkursen har far och son Poikolainen också vågat sig ut på ett antal far-son-ronder. Poikolainen berättar att han också haft positiva upplevelser med att spela i grupp med helt främmande människor.

”Den så kallade golfandan, där man uppmuntrar andra och tillsammans gläder sig åt bra slag, har lett till riktigt underbara stunder. Det har varit många bra möten på golfbanan.”

Entusiasmen öppnar upp nya karriärer

Golf spelas över hela världen, och det finns också cirka 180 olika golfbanor i Finland där man kan samla minnesvärda golfupplevelser på sig. Utomlands finns det tusentals golfbanor för ivriga golfspelare. Vissa blir fullständigt förtjusta i banturism.

Det har varit många bra möten på golfbanan.

För familjen Poikolainen väntar gemensamma golfresor i framtiden. Förra sommaren blev det banturism främst i Mellersta Finland. Den idoga träningen gav utdelning då Poikolainens handicap förbättrades flera steg under sensommaren. Inte ens snödrivorna kunde släcka golfgnistan. Under vintern finslipades svingen med hjälp av instruktionsvideor på diverse YouTube-kanaler.

Nästa sommar har Jari Poikolainen för avsikt att åka till sin hemmabana som en ny säsongkortsinnehavare för att fortsätta att utveckla sina färdigheter. Golf har hittat vägen till mannens hjärta.