När vi köpte puttningsmatta till vardagsrummet – då blev Juha Ässälä aktiv golfare

Det är en fantastisk känsla att bli besatt av golf. Den slår till på en gång och man vill inte släppa den. Att spela enbart på sommaren börjar vara för lite golfspel, och på ett ögonblick har golfen blivit en åretrunt-hobby.

Så gick det för Juha Ässälä från Tavastehus. Under coronasomrarna blev golfen en mycket viktig hobby. Ässälä började spela golf vid millennieskiftet och innan coronapandemin bröt spelade han 60–80 per sommar, men under de senaste somrarna har antalet rundor ökat och är nu betydligt fler än tvåhundra.

Kanske jag blev engagerad när jag spelade jättemycket och resultaten började förbättras. Plötsligt märkte jag att jag utvecklas och mitt handicap hade på en gång sjunkit till 4,1”, berättar Ässälä som för det mesta spelar på Aulanko.

När man en gång har kommit igång, varför skulle man då trappa ned på takten, tänkte Ässälä. Han skaffade en puttningsmatta hem, och denna vinter har han också engagerat sig i simulatorgolf, när man i Aulanko byggde en golfstudio med två TrackMan-simulatorer. Den har blivit en vinteroas för gängen som spelar tillsammans på somrarna.

Med stort intresse har jag besökt studion. Jag spelar där tillsammans med gubbarna, precis som på sommaren.”

Kompisarna är för många golfare en av de bästa egenskaperna med spelet. Bollen flyger emellanåt till vänster eller höger, men tillsammans med kompisarna ger det bara upphov till skratt. Ässälä lägger stort värde på sina spelkompisar, med vilka han delar sin kära hobby.

Ässälä nämner tre saker om golf, som är viktiga för honom själv: motion, kompisar och att utmana sig själv.

”De människorna spelar en mycket viktig roll i mina hobbyn, oavsett om det handlar om golf eller ishockey, För en ensamstående är det säkert hälften av hela grejen”, betonar Ässälä.

Ässälä beskriver sig själv som en typisk klubbgolfare och hörnstenen i golfhobbyn är de avslappade spelen tillsammans med kompisgänget på Eversti-banan. Han bokar speltider för flera dagar framåt, för att han ska vara säker på att han får spela efter jobbet på en tid som passar för honom.

”Som aktieägare får man boka teetider längre framåt i tiden. För mig spelar det inte så stor roll vem jag spelar med. Självklart spelar jag gärna med de bästa kompisarna, men vilket sällskap som helst passar mig”, säger Ässälä som är känd som en pratsam typ.

Att tävla har aldrig varit det viktigaste inom golfen för Ässälä. Tillsammans med kompisarna kan det ofta bli en liten kamp, men han brukar just inte delta i de individuella tävlingarna som klubben arrangerar. Förutom. För den som just har uppnått A-serien är mästerskapstävlingarna en årlig tradition som han vill hålla fast vid.

”På något sätt hör de till saken. Det stör inte mig hur det går i spelen. Det är en stor seger om jag inte hamnar på sista plats i A-serien”, skrattar han.

Förutom deltagandet i mästerskapstävlingarna har Ässälä ställt upp som mål att underskrida 75 slag per runda på Eversti. Det har inte ännu lyckats.

Till slut nämner Ässälä tre saker om golf, som är viktiga för honom själv: motion, kompisar och att utmana sig själv.