Ota rennosti

Golfkäyttäytymisen yhteiset pelisäännöt tekevät pelaamisesta nautinnollisempaa ja turvallisempaa.

Golfiin on lajin pitkän historian aikana kehittynyt oma tapakulttuurinsa, josta lajia tuntemattomilla on usein virheellisiä mielikuvia ja joka golfin aloittavaa pelaajaa saattaa aluksi hieman vierastuttaa. Käytännössä kyse on kuitenkin aivan normaalista käytöksestä, jossa huomioidaan muut pelaajat, kunnioitetaan kenttää ja huolehditaan turvallisuudesta.

Yhteiset pelisäännöt parantavat kaikkien golfareiden peli-iloa, kun kierros etenee joutuisasti, luontevasti ja turvallisesti. Kun jokainen hoitaa oman osansa pelinsä aiheuttamien jälkien korjaamisesta, olosuhteetkin pysyvät kunnossa.

Pelaa turvallisesti

Kovalla vauhdilla lähtevä golfpallo tai heilahtava golfmaila voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia vammoja. Siksi turvallisuutta ei saa golfkentällä missään olosuhteissa vaarantaa. Huolehdi vähintään näistä:
FORE! Jos on olemassa pienikin vaara, että itsesi tai pelikaverisi lyömä pallo osuu muihin ihmisiin, kajauta välittömästi raikuva fore-huuto [lausuttuna: foor] ilmoille. Golfkentälläkin saa siis huutaa – varsinkin vastatuuleen.
SIJOITTUMINEN: Pyri aina sijoittumaan siten, ettet joudu oman ryhmäsi jäsenten tai muiden pelaajien pelilinjalle.
LYÖDESSÄ: Lyö vasta, kun edellinen ryhmä on turvallisen etäisyyden päässä. Ota huomioon myös väylän reuna-alueilla liikkuvat sekä kentänhoitajat. Voit jatkaa peliä vasta, kun lyöntisi ulottuvilla oleva kentänhoitaja on antanut siihen luvan esimerkiksi kädenheilautuksella. Kun lyöt tai teet mailalla harjoitussvingejä, varmista aina, ettei maila voi osua kehenkään lähellä olevaan ihmiseen.
KUN UKKONEN ISKEE: Älä pelaa ukonilmalla! Keskeytä aina pelaaminen ja hakeudu suojaan, jos pienikin salamoinnin uhka on olemassa.


PIDÄ HUOLTA KENTÄSTÄ

Pelaamisen aiheuttamien jälkien korjaaminen on golfarille itsestäänselvyys. Näin toimit eri pelialueilla:
GRIINILLÄ: paikkaa aina vähintään oman pallosi alastulojälki. Tämä on toimenpiteistä tärkein, sillä alastulojälkien korjaaminen on ehdoton edellytys griinin hyvinvoinnille.
BUNKKERISSA: haravoi lyöntisi ja askeltesi jäljet huolellisesti.
VÄYLÄLLÄ: aseta irti lyöty turve takaisin paikoilleen ja paina se jalalla huolellisesti maahan.
TIIAUSPAIKALLA: jos lähistöllä on hiekkasiemenseosta, sirottele sitä lyöntijälkeesi.

Ripeän pelin elementit

Golfkierroksen pelaaminen ripeästi ei tarkoita juoksemista tai hosumista. Kysymys on ennen kaikkea kahdesta asiasta: sijoittumisesta ja valmistautumisesta.

Nykyisin suositaan ready golfia, eli pelitapaa, jossa ensimmäisenä valmiina oleva pelaaja lyö ensin. Kun tulee sinun vuorosi lyödä, tee niin. Voit valmistautua lyöntiisi yleensä jo muiden pelaajien lyöntivuorojen aikana esimerkiksi mittaamalla etäisyyden,valitsemalla mailan tai lukemalla puttilinjan kallistukset.

Jätä golfbägisi ja mailasi joko lähellesi tai paikkoihin, joihin peli seuraavaksi etenee. Jätä esimerkiksi bägi sille puolelle griiniä, johon griiniltä puttaamisen jälkeen poistutaan ja josta lähdetään kohti seuraavaa reikää.

Joutuisa eteneminen tarkoittaa myös reipasvauhtista kävelemistä, mutta kiirehtiä ei tarvitse. Jos takanasi tuleva peliryhmä on omaa ryhmääsi nopeampi, päästä takana tulevat ohitse.

ENTÄ SE PUKEUTUMINEN?

Mielikuva golfareiden ruutuhousuista ja kauluspaidoista on pahasti vanhentunut. Golfpukeutuminen on nykyisin käytännöllistä, urheilullista ja värikästä ja muuttuu edelleen vuosi vuodelta rennommaksi. Golfiin sopivia vaatteita myydäänkaikissa urheilu- ja vaateliikkeissä – ja niitä luultavasti löytyy myös jokaisesta vaatekaapista.

HELPPO YLEISOHJE: pukeudu mukavasti ja sääolosuhteisiin sopivalla sporttisella tavalla.

 

Tärkeää!
Sivun vinkkejä ei ole syytä säikähtää. Aloitettuasi omaksut nopeasti golfin tavat, ja niistä tulee luonteva ja huomaamaton osa harrastustasi.

Täältä löydät vielä vinkkejä golfkierrokselle videoiden muodossa!