På samma spelplan

En gemensam Unified-golfturnering för spelare med kognitiv funktionsnedsättning är rolig för alla.

”Skam den som ger sig!” Det hör man ofta Jere Suominen säga uppmuntrande, och det är svårt att inte le. Jere är en ivrig golfentusiast med en medfödd funktionsnedsättning och cerebral pares. De för med sig vissa utmaningar för hobbyn, men Jere är riktigt duktig på golf med en handicap på 25,6.

Den största utmaningen är slaglängden. I närspel ger han sig inte lätt.

”Jeres öppningsslag har en längd på 120–130 meter. Men invid greenen räcker det ofta med en chip och en putt”, berättar hans caddie Tuulia Suominen.

Tuulia är Jeres mamma, men på banan är hon hans caddie. Golf sysselsätter Tuulia, och inte bara som caddie. Hon är nämligen turneringschef för Unified-golfturneringen.

Jere Suominen (till vänster) har tävlat ända borta i Abu Dhabi.

Tanken bakom Unified-turneringen är att låta handikappade golfentusiaster tävla med varandra. Tävlingsformen är foursome, där den andra halvan av spelparet inte har någon funktionsnedsättning. Man kan använda sig av en golfbil eller promenera. Ofta är det en familjemedlem som man spelar med, men exempelvis Jere spelar med en klubbkompis från hemmaklubben Kankaisten Golf.

Spelarna turas om att slå och över hälften av öppningsslagen ska slås av handikappade spelare.

”Tanken är att det här ska vara en tävling med lägsta möjliga tröskel. Lite nervöst är det förstås, men det är lättare att vara med när man har till exempel en familjemedlem att spela med”, berättar Tuulia Suominen.

Turneringen började förra året med tre tävlingar, och målet i år är att ha minst lika många, kanske fler till och med.

– Alla har haft väldigt roligt. Det är iögonfallande hur trevligt alla har det och man uppmuntrar alltid spelkompisen, även när man själv råkar ha en dålig speldag.”

 Jere hittar sin golfmotivation i många saker som även andra golfare njuter av.

 ”Man får vara ute, träffa bekanta och nya golfare. Och att lyckas, till exempel när man träffar hålet med en lång putt”, berättar han.