Putous-stjärnans lediga dag

Discodansläraren Folke Rundqvist från Putous, det vill säga skådespelaren Dennis Nylund, spelar mest golf med sin svärmor.

Det var osannolikt att Dennis Nylund någonsin skulle prova golf. I skådespelarkretsarna är det knappt någon som spelar golf, och föreställningarna om golf var inte särskilt tilltalande. Nylunds egen idrottsbakgrund var rätt så annorlunda: han hade främst ägnat sig åt grenar med fart och fara, såsom skateboarding, snowboarding och breakdance.

Golf är inte särskilt högt på önskelistan för skateboarders och B-boys.

Breakdance var någonting som Nylund tog på allvar. Dans är en väldigt fysisk sport, breakdance i synnerhet. Det kändes lockande, och Nylund slipade på sina moves tills han vann världsmästerskapet i breakdance år 2009.

Man söker sig inte till golf från en sådan utgångspunkt – men som tur är råkar man irra sig dit ändå. Efter lite omvägar. Det enda som behövs är kärlek, och givetvis svärföräldrar med en passion för golf.

Dennis Nylund provade på golf hösten 2017 genom att spela nio hål på en bana där det inte behövdes något green card. Han trivdes, och gick en nybörjarkurs direkt våren därpå.

”Jag blev stormförtjust. Första sommaren spelade jag säkert 60–70 ronder”, berättar Nylund.

Den f.d. elitdansaren är en självlärd golfspelare. Han planerar att söka upp en pro så fort han har tid över. Just nu har Putous-skådespelaren Nylund ingen ledig tid i sin kalender. Nylund har verkligen fördjupat sig i golftekniken. Det fascinerar honom.

”Jag lär mig genom att titta. Det är så jag har försökt slipa på mitt slag. Jag har tränat ganska mycket. Det som mest fascinerar mig inom golf är den subtila tekniken: att det ser så enkelt ut, men är så oerhört svårt. Jag är en tekniknörd när det kommer till sådant här. Jag blir aldrig trött på att öva”, avslöjar han.

Det är därmed ingen överraskning att en av dimensionerna i hobbyn för Nylund är rangeträning. Dit går han gärna, inklusive när han inte spelar.

En annan del av golfen som Nylund verkligen njuter av är dess krav på mental styrka och kontroll. Trots att han trivs med utmaningen ser resultat inte alltid så tilltalande ut.

”Min fru har green card, och jag skulle gärna vilja spela med henne – men hon står inte ut med mig när jag exploderar. Förhoppningsvis kan vi spela tillsammans en vacker dag”, skrattar Nylund.

Svärföräldrarna kan Nylund dock spela med. Han spelar ofta Kartanogolf i Jorois med dem då familjen spenderar sina somrar i närheten. Till vardags arbetar Nylund på Svenska Teatern. Teaterskådespelare har sommarledigt i ett par månader. Då finns det gott om tid även för golf.

Mest spelar Nylund golf med sin svärmor.

”Vi har sådan vinnarskalle båda två att vi alltid måste tävla lite. Svärfar vinner om han är med. Men han behåller alltid lugnet – han har ett äkta golftemperament”, analyserar Nylund, kanske med en gnutta avund i rösten.

Nylund vill inte tävla i golf på allvar. Han gjorde en lång tävlingskarriär inom breakdance och var sedan internationell domare i flera år. Träningen inom breakdance var ”fysisk tortyr”, och det är ingenting han längtar efter.

Han vill ha golf som ett sätt att slappna av och ”röra på sig mjukt”. Samtidigt kommer han ifrån arbetslivet när han spelar. Han spelar väldig sällan med sina kollegor eftersom få av dem spelar golf, men det har sina fördelar det med.

Det är inget problem för Nylund att spela golf ensam. Han spelar med vem som helst och går gärna ut med vilken grupp som helst.

”Genom golfen har jag träffat fina människor. Man får spela med trevligt sällskap nästan utan undantag. På Kartanogolf har jag också träffat väldigt intressanta typer, och kanske har jag hämtat något där till min karaktär i Putous”, tipsar han.

Ett mått på hans passion är de tidiga morgnarna. Nylund berättar nämligen att han verkligen inte är någon morgonlärka. Han hatar att vakna tidigt och måste verkligen kämpa för att komma upp.

”Men så fort det handlar om golf har jag inga problem med att komma upp. Man brygger lite kaffe, tar på sig en tröja och ger sig ut på banan.”

Lika gärna spelar han under motsatta tiden på dygnet. Då handlar det om sommarkvällar, eller ibland småtimmar eftersom spelkvällarna ibland blir lite väl långa. Om spelet inte sitter efter 18 hål går han gärna tillbaka till första teet för att spela nio hål till på egen hand. Han berättar att en gång efter en sådan resa lyckades han hitta sin drive. Han hittade en ny känsla i slagrörelsen och framför allt i slagrytmen, vilket har gjort att öppningsslagen fortsätter att fungera rätt så bra.

Det är inte svårt för Nylund att komma på den mest njutningsfulla golfupplevelsen han varit med om.

”I somras slog jag en eagle med 58 graders wedge. Det var en infernalisk känsla! Resten av ronden spelade jag mitt livs golf. Någonting släppte.”

Nylund har inga större golfdrömmar. Han drömmer inte om att spela på berömda banor på andra sidan jorden, men skulle gott kunna tänka sig att golfsemestra i solen med familjen.

”Jag vill spela ren golf. Slå rent, ha ett rent spel under hela ronden”, beskriver han.

”Och visst skulle det vara roligt att lära sig putta någon gång. Det är bara svårt för mig. Ibland fungerar det en stund, och sedan blir det problem igen. Mestadels är det problem.”

Nylund skulle väldigt gärna medverka om man gjorde en golfrelaterad film eller TV-serie i Finland. Han skulle gärna vilja vara med och berätta om hur svår golf är på elitnivån.

”Det är en tuff värld, och ändå kan finländare klara sig bra där.”

Nylund vill avsluta med lite hälsningar. Det är en lite märklig önskan i tryckmedia, men låt gå.

”Prova på golf fördomsfritt. Det är mycket lättare att komma in i golf än vad man skulle tro. Det är som gren inte konstigare än andra. Det är bara att ta och svinga. Golfare är ett vänligt och glatt gäng. Glada över nya människor. De välkomnar en.”

Visste du?

  • Dennis Nylund vann världsmästerskapet i breakdance 2009. Hans artistnamn var ÄTÄ. Bakgrunden till namnet är överraskande – ”ätä” var det första ordet som Nylund sade som barn, och det blev sedan hans smeknamn.
  • Nylunds sketchkaraktär i Putous år 2021 är Folke Rundqvist, discodanslärare.