Reippaiden aamukierrosten mies

Niklas Andbergin vyötäröltä lähtee golfkauden aikana joulukinkun verran rasvaa

Yksi harjoitussvingi ja lyönti. Niklas Andbergilla ei kauan nokka tuhise, kun pallo lähtee ilmaan Vuosaari Golfin kymppireiän tiiltä. Kello on 6.10, mikä on Andbergille tyypillinen aika lähteä pelaamaan golfia.

Andberg vannoo aikaisten golfkierrosten nimeen, koska silloin hän pääsee pelaamaan omassa ripeässä tahdissa. Tyypillisesti Andberg pelaa täyden kierroksen hieman päälle parissa tunnissa, mutta joskus on mennyt allekin.

Juoksuaskelia hän ei ota, mutta kävelytahti on reipas. Andberg kantaa usein bägiä, mikä lisää rasitusta, mutta toisaalta lyhentää vähän kävelymatkaa. Etäisyyden hän vilkaisee ranteessa olevasta golfkellosta. Tosin kotikentällä tätäkään ei tarvitse aina tehdä, sillä hän tuntee Vuosaari Golfin kuin omat taskunsa. Mailan hän valitsee usein jo matkalla pallolle.

Silti hän ei tingi golfkentän hoidosta. Hän haravoi huolellisesti bunkkerit, kaataa hiekkasiemenseosta lyöntijälkiin ja korjaa viheriöllä pallon alastulojäljet. Viheriöllä hän lukee puttilinjan yhdestä suunnasta ja nappaa lipun aina reiästä. Alle puolen metrin putit hän napauttaa helponnäköisesti yhdellä kädellä reikään.

Vuosaari Golfissa lähdöt tapahtuvat joka toinen viikko ykkösen ja joka toinen viikko kympin avauslyöntipaikalta. Tänään Andbergin kierros saa myös tuloksellisesti vauhdikkaan startin. Hän iskee kympillä (par 5) hyvän draivin jälkeen toisen lyönnin raudalla viheriön viereen ja chippaa kymmenestä metristä eaglen sisään.

Ei ihan jokapäiväistä herkkua tasoituksella 3,4 pelaavalle aamuvirkulle.

Juoksuaskelia hän ei ota, mutta kävelytahti on reipas.

Andberg löysi aikaisten golfkierrosten hyödyt viitisen vuotta sitten. Sen jälkeen hän on pelannut vuosittain aina yli sata kierrosta, parhaimpana päälle sataviisikymmentä. Tyypillinen tahti on neljästä viiteen kierrosta viikossa.

”Meillä on täällä Vuosaaressa sellainen kahdeksan pelaajan rinki, joka tykkää pelata aikaisin. Yksin pelaan ehkä pari kertaa viikossa. Pahin pelkoni on se, että tekisin joskus yksin pelatessa hole-in-onen”, hän naurahtaa.

Andberg pelaa golfia lähinnä arkiaamuisin. Illat ja viikonloput on pyhitetty perheelle, eikä hänen kärsivällisyytensä oikein kestä välillä jopa viiden tunnin pituisiksi venähtäviä kierroksia. Tulostakaan ei meinaa syntyä, jos ei pääse pelaamaan omassa rytmissä.

Andberg työskentelee brand ambassadorina Helsinki Distilling Companyssa. Välillä jotkut ovat ihmetelleet, kuinka hän jaksaa vielä paiskia töitä golfkierroksen jälkeen, mutta Andberg kokee asian toisin.

”Saan golfista virtaa päivään”, hän sanoo.

Golf toimii myös hyvänä vastapainona asiantuntijatyölle.

”Minulla on paha tapa kelailla työasioita viikonloppuisinkin. Golfkenttä on niitä harvoja paikkoja, joissa työasiat eivät pyöri mielessä.”

Ripeästä pelivauhdista huolimatta Niklas Andberg ei tingi kentän kunnon huolehtimisesta, vaan haravoi aina bunkkerit, paikkaa lyöntijäljet ja korjaa pallon alastulojäljet.

Tänään Andberg on pyynnöstämme pukenut ylleen sykevyön, koska haluamme tietää hänen keskisykkeensä reippaaseen tahtiin pelatun kierroksen aikana. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun hän mittaa sykettään, joten hän odottaa tulosta itsekin mielenkiinnolla.

Kunnon vaihtelua hän on tähän asti mitannut lähinnä vaa’alla.

”Kesän aikana paino putoaa helposti kahdeksan kiloa.”

Neljään tuntiin pelatun kierroksen aikana golfarin keskisyke on keskimäärin hieman yli sata lyöntiä minuutissa. Andbergilla, 44, sen täytyy nousta nopean kävelyvauhdin takia korkeammaksi.

Ja toden totta: 18 reiän, 77 lyönnin ja 10 kilometrin jälkeen Andbergin keskisyke näyttää 129:ää. Hänen ikäiselle miehelle kyseessä on loistava peruskuntoa kohottava ja rasvaa polttava harjoitus. Ei siis ihme, että kauden aikana vyötäröltä häviää keskikokoisen joulukinkun verran rasvaa.

”Tänä vuonna on lähtenyt vasta neljä kiloa, mutta kausi on vasta alussa”, Andberg myhäilee ja tekee lähtöä töiden pariin.

Kello ei ole vielä edes yhdeksää, kun päivän liikuntasuoritus on onnistuneesti suoritettu.