Samalla pelikentällä

Kehitysvammaisten ja vammattomien pelaajien yhteisellä Unified-golf­kiertueella kaikilla on hauskaa.

”Älä mimmi lannistu!” Se on Jere Suomisen usein käyttämä kannustuslause, joka saa hymyn huulille väkisinkin. Jere on innokas golfin harrastaja, jolla on synnynnäinen kehitys- ja cp-vamma. Ne tuovat oman haasteensa harrastamiseen, mutta kyllä Jere golfin taitaa: tasoitus on 25,6.

Suurin haaste on lyöntipituus. Lähipelissä hän ei taivu helposti.

”Jeren avaukset kantavat sellaiset 120–130 metriä. Mutta griinin vierestä riittää hyvin usein yksi chippi ja yksi putti”, kertoo Jeren caddiena toimiva Tuulia Suominen.

Tuulia on Jeren äiti, mutta kentällä caddie. Golf työllistää Tuuliaa muutenkin kuin caddien roolissa. Hän nimittäin toimii Unified-golfkiertueen kiertuepäällikkönä.

Jere Suominen (vas.) on kilpaillut Abu Dhabissa asti.

Unified-golfkiertueen idea on se, että kehitysvammaiset golfin harrastajat kilpailevat yhdessä toisiaan vastaan. Kilpailumuoto on foursome, jossa peliparin toinen puolisko on vammaton golfari. Pelata voi joko golfautolla tai kävellen. Usein erityisgolfarin peliparina on perheenjäsen, mutta esimerkiksi Jeren tapauksessa pelipari on seurakaveri kotiseura Kankaisten Golfista.

Pelaajat lyövät vuorotellen ja enemmän kuin joka toisen avauksen on oltava erityisgolfarin lyömä.

”Ajatus on, että tämä olisi mahdollisimman matalan kynnyksen kisamuoto. Vaikka tietenkin vähän jännittää, niin mukaan on helpompi tulla, kun kaverina on esimerkiksi perheenjäsen”, Tuulia Suominen kertoo.

Kiertue starttasi viime vuonna kolmen kisatapahtuman voimin ja tänä vuonna on tavoitteena pelata ainakin saman verran kilpailuita, ehkä useampikin.

”Kaikilla on ollut ihan valtavan hauskaa. Hyväntuulisuus on silmiinpistävää ja kaveria kannustetaan aina, vaikka oma peli ei sujuisikaan.”

 Jereä golfissa motivoivat samat tutut asiat, joista golfarit yleisesti nauttivat.

 ”Ollaan ulkona, tavataan tuttuja ja uusia golfareita. Ja onnistumiset, kun vaikka jokin pitkä putti menee sisään”, hän kertoo.