Som kapten var Kirsi Rastas en ambassadör för god anda

Det finns många sätt att berätta saker på. Men det är vi säkert alla överens om att positiv återkoppling har större effekt än negativt gnällande. Med detta i åtanke började Kirsi Rastas, som fungerade som kapten på Golf Talma i fyra år, bygga upp sin egen kaptensroll.

I golfklubbarna är kaptenen den suveräna budbäraren för artigt beteende och golfetikett – och vid behov även den som påminner om saken. Rastas kom på det perfekta sättet att lära ut dessa saker till Talmas spelare.

”Jag var ambassadören för den goda andan”, inleder Rastas.

”Jag belönade spelarna för goda gärningar. Oavsett om det handlade om att kratta bunkern, reparera nedslagsmärken eller använda fore-ropet, så körde jag platsen, berömde dem för att de gjorde rätt och gav dem en belöning.”

Belöningarna som Rastas gav var ofta golfbollar eller andra golfrelaterade produkter, men under varma dagar gav hon till exempel läppbalsam åt kvinnliga spelare. Ibland tog Rastas situationerna med humor.

”Jag sa till dem att nu skulle det vara dags för ett samtal och sedan började jag berömma dem för det rätta sättet att göra saker på”, skrattar Rastas som avslutade sitt jobb som kapten förra säsongen.

Rastas minns sin kaptensperiod med värme. Fyra år bara flög iväg. Trots att fysiska problem emellanåt hindrade henne från att spela, kunde hon ändå köra golfbilen på banan och sköta sina kaptensuppgifter.

När Rastas tänker på kaptenens viktigaste egenskaper nämner hon genast två saker.

”De viktigaste är att vara på plats och att synas. Man måste synas på banan.”

”De viktigaste är att vara på plats och att synas. Man måste synas på banan.”

Rastas sätt att synas på banan var förutom övervakningen också arrangerandet av olika evenemang. Kaptenens nior och mentorslördagar riktade till nybörjare och mindre erfarna spelare var populära evenemang, genom dem kunde dessa spelare lära sig värdefulla saker om sporten.

”Med hjälp av exempelspelare gick vi igenom olika situationer som kan förekomma på banan. Vi undervisade i grundläggande saker, som hur man framskrider på banan, hur bunkern krattas och var man står när andra slår. Saker som är bekanta för alla”, säger Rastas.

Utöver dessa var Rastas en aktiv aktör på morsdagen, när man på Talma delade ut rosor åt alla kvinnor som kom för att spela. Mottagarna av rosorna var jätteglada efter att ha fått uppmärksamhet på banan.

”Många sa att de hade fått en ros redan förra året, och därför kom de i år igen för att spela.”

Många golfbanor har både en manlig och en kvinnlig kapten, men på Golf Talma finns det nuförtiden bara en kapten. Rastas lämnade över stafettpinnen till Elias Haukka, som börjar jobbet i början av den här säsongen. Rastas vill att Haukka bygger upp sin egen kaptensroll, precis som hon gjorde på sin tid.

”Jag har ännu produkter kvar i lager, så Elias kan dela ut dem nästa sommar”, lovar Rastas.