”Sommarens bästa ögonblick”

I många hem är golf hela familjens – eller hela släktens – gren.

Golf är en av de bästa grenarna för hela familjen eller till och med flera generationer. Par söker sig ofta till samma golfkurs och lockar senare även sina barn att följa med till banan. Det är också vanligt att juniorer som trivs långt in på kvällstimmarna på banan lyckas locka sina föräldrar att ta reda på varför golf är så beroendeframkallande.

I familjen Kajanto från Tavastehus ägnar sig alla tre barn och föräldrarna åt golf. Det är pappa Heikki som står bakom bedriften. Han har spelat golf från åtta års ålder.

”Min pappa började spela golf i Aulanko i början av 80-talet, och efter några år fick jag följa med och öva på att slå. I början höll jag på och puttade på övningsgreenen i ett par timmar medan pappa spelade igenom niohålsbanan. Kanske var det därför som jag blev ganska bra på att putta”, berättar Heikki Kajanto.

Han utvecklades snabbt till en duktig spelare. Sedan träffade Kajanto sin blivande fru Kati. Hennes pappa Matti Mäkivirta är en av de finländare som spelat flest golfronder någonsin. Han har spelat golf i över 60 år.

”Barnen gick i Tawast golfskola som små och började spela, men Kati lyckades vi vinna över först för fem år sedan. När hon såg sin fars golfiver på nära håll tänkte hon att hon aldrig ska gifta sig med en golfare, än mindre spela själv. Så blev det förstås inte”, skrattar Heikki.

Han berättar att det inte var en slump att familjen köpte ett hus ca 300 meter från Tawast Golfs golfbana, men ”det behövdes inga förhandlingar”. Nu är det Kati Kajanto som spelar flest ronder i familjen.

Nästan alla golfklubbar anordnar olika familjetävlingar och -evenemang. 

För barnen i familjen Kajanto är golf andrasporten. Dottern Emma, 18, satsar helhjärtat på laggymnastik, medan sönerna Eetu, 17, och Aatu, 15, fokuserar på fotboll.

”Golf är en viktig gren för dem, och ett angenämt tidsfördriv. Det är underbart att barnen kommit in i golf redan i unga år. Det är alltid lättare att återvända till golf om man råkar få ett uppehåll på grund av exempelvis studier eller arbete.”

När släktmedlemmar i tre generationer i familjerna Kajanto och Mäkivirta har en gemensam dag på golfbanan behövs det tre starter på nio spelare. Sådana golfronder spelar man några gånger i månaden, och då finns också Katis pappa Matti och Heikkis föräldrar Arto och Kirsti med.

”Det är sommarens bästa stunder. Vi har aldrig spelat något släktmästerskap, men jag planerar att vi ska göra det under nästa säsong. Sedan ska vi äta en god måltid på klubbrestaurangen”, berättar Heikki.

Nästan alla golfklubbar anordnar olika familjetävlingar och -evenemang. Heikki och Kati har spelat flera gånger i tävlingen Tawast Golf Perhemalja, och även Emma, Eetu och Aatu har varit med i tävlingen. Den äldsta familjetävlingen i Finland är Isä ja Poika som anordnas av Helsingfors Golfklubb. Dess rötter finns i en tid då golf var en mycket liten gren i vårt land.

”Jag och min pappa har aldrig spelat Isä ja Poika-tävlingen i Tali, men jag vann mitt första pris i en familjetävling. Jag var 9 eller 10 år gammal när vi vann en kräftmiddag i Aulanko. Jag tyckte inte om kräftor, så jag åt rostat bröd”, skrattar Heikki Kajanto.