Spelarens väg

Följ stigen till en intressant hobby

1. Bekanta dig med golf

Våga prova! Golfbanor är öppna för alla. Den första kontakten med golf kan till och med vara en god lunch på en golfrestaurang där man kan beundra de vackra omgivningarna. Klubbarna anordnar olika introduktionsevenemang och sportdemonstrationer som hjälper dig att komma igång med golf. Om du har bekanta som spelar golf, häng med dem som till exempel caddie under en rond eller gör ett gemensamt rangebesök. Och när du vill prova spela behöver du inte oroa dig över klubbor. På de flesta banorna finns möjlighet till lån av spelutrustning på träningsområden.

2. De första stegen och green card

Ett enkelt och rekommenderat sätt att komma in i golf är en nybörjarkurs där man lär sig grunderna för slag och närspel samt de viktigaste reglerna och säkerhetsfrågorna. Det finns kurser av olika längder och de anordnas på alla banor runtom i Finland.

När man har lärt sig grunderna tar man golfkörkortet, green card. Där betonas förståelsen för ett dynamiskt spel, säkerhetsfrågor och respekten för banan. Man behöver inte behärska reglerna fullt ut, det räcker med att man kan grunderna. Efter din första rond får du ditt handicap.

3. Medlemskap

När man har green card i fickan är det första steget mot en aktivare hobbyverksamhet att ansluta sig till något av Finlands Golfförbunds medlemsklubbar. Medlemskap i en golfklubb gör det på många sätt möjligt att börja spela på riktigt. Varje ny entusiast kommer att hitta sitt eget sätt att spela.

Vill du ha sällskap under dina golfronder kan du exempelvis anmäla dig till trevliga evenemang som klubben anordnar. Det är också kännetecknande för golf att även främmande spelare välkomnas till gruppen när det finns plats. Golf gör det enkelt att träffa nya människor och behålla gamla bekanta.

Som medlem i en golfklubb får du många fördelar, såsom omfattande olycksfalls- och ansvarsförsäkring och tidningen Golflehti. Det är också en bra idé att ladda ner appen eBirdie, som utöver medlemskort innehåller omfattande information om golf.

4. Hitta ditt eget #mittsättattspela

Det finns redan nästan 150 000 sätt att spela i Finland – lika många som det finns spelare i golfklubbarna runtom i landet. Golf passar oss alla, och alla kan spela det på sitt sätt. Det är en mångsidig sport som anpassar sig till olika livssituationer. För en handlar det om skrattstunder med vänner och familj, för en annan ett sätt att vara ute och njuta av naturen i lugn och ro tidigt på morgonen. För somliga är det en allvarlig tävlingssport, medan det för andra är något helt annat. När man har ont om tid kan man spela mindre än 18 hål. Man kan upprätthålla sina spelfärdigheter på golfbanans träningsområde under de ljusa sommarkvällarna när det passar en bäst. Möjligheterna är oändliga. Vissa hittar sitt eget sätt att spela i golfens många undergrenar, exempelvis speedgolf, hickorygolf eller fotbollsgolf.