Ta det lugnt!

Gemensamma spelregler för golfuppförande gör spelandet mer njutningsfullt och tryggt.

Under golfens långa historia har den utvecklat sin egen speciella kultur, som ofta missförstås av de som inte känner till sporten och som kan kännas främmande för nybörjare. I praktiken handlar det dock om alldeles normalt uppförande där man tar hänsyn till andra spelare, respekterar banan och ser till säkerheten.

Gemensamma spelregler ökar spelglädjen för alla golfare och då kan man spela sin rond smidigt, naturligt och tryggt. När alla gör sin del för att laga spåren efter spelet håller sig banan i gott skick.

Spela tryggt

I hög hastighet kan en golfboll eller en svängande golfklubba i värsta fall orsaka allvarliga skador. Därför får säkerheten på golfbanan under inga omständigheter äventyras. Se till åtminstone följande:

FORE! – Om det finns minsta lilla risk för att en boll som du eller din spelkompis slår kommer att träffa andra, ropa högt fore [uttalas som får]. Man får alltså skrika på golfbanan – i synnerhet i motvind.

PLACERING – Försök alltid att placera dig så att du inte hamnar på spellinjen för spelarna i din grupp eller andra spelare.

SLAG – Slå först när den föregående gruppen är på tryggt avstånd. Ta också hänsyn till människor som rör sig längs med banans kanter och greenkeepers. Du kan fortsätta spela först när greenkeepern där du slår har gett sitt tillstånd, till exempel genom att vifta med handen. När du slår eller övar sving med din klubba, se alltid till att klubban inte kan träffa någon i din närhet.

NÄR BLIXTEN SLÅR – Spela inte vid åskväder! Avsluta alltid ditt spel och uppsök skydd om det finns minsta lilla risk för åska.

Ta hand om banan

Det är en självklarhet för golfspelare att laga spåren efter spelet. Så här gör du på olika spelområden:

PÅ GREENEN: laga alltid åtminstone spåren efter bollens nedslagning. Detta är den viktigaste åtgärden, eftersom lagning av nedslagningsspåren är en absolut förutsättning för att greenen ska må bra.

I BUNKERN: kratta försiktigt spåren efter dina slag och steg.

PÅ FAIRWAY: lägg tillbaka ditt uppslagna torv och tryck ner den med foten omsorgsfullt.

PÅ TEEPLATSEN: om det finns sand-fröblandning i närheten, strö det över slagspåren.

Raska spelelement

Att spela sin golfrond raskt innebär inte att man ska springa eller jäkta. Det handlar först och främst om två saker: planering och förberedelse.

Nuförtiden rekommenderar man ready golf – ett spelsätt där den spelare som är klar först slår först. När det är din tur att slå, gör det. Du kan vanligtvis förbereda ditt slag under andra spelares slagtur, till exempel genom att mäta avståndet, välja din klubba eller läsa av puttlinjens lutning.

Lämna din golfbag och klubba antingen i närheten eller där du ska spela strax. Du kan exempelvis lämna din bag på den sida av greenen där man lämnar greenen när man puttat klart, för att gå till nästa hål.

Att spela raskt betyder också att man går i rask takt. Däremot behöver man inte jäkta. Om spelargruppen bakom dig är snabbare än din grupp, släpp dem förbi.

Klädseln då?

Föreställningen av golfspelare i rutiga byxor och skjortor med krage är väldigt föråldrad. Dagens golfkläder är praktiska, sportiga och blir allt mer avslappnade för varje år. Golfvänliga kläder säljs i alla sport- och klädbutiker – och lär också finnas i varje garderob.

EN ENKEL TUMREGEL: ta på dig bekväma och sportiga kläder som passar det rådande vädret.

Viktigt!

Var inte rädd för tipsen på denna sida. När du väl börjat spela lär du dig snabbt hur man gör inom golfen, och detta blir en naturlig och omärkbar del av din hobby.