Vad händer på golfbanan?

Det centrala på en golfbanan är givetvis golfen, men det händer en hel del på banan och i golfsamfundet.

”Kan man bara gå dit?” är det många som frågar när man aldrig varit på en golfbana. Självklart. Välkommen! Golfbanan är en plats där alla är välkomna. Speciellt hos oss i Finland. När man väl hittat till en golfbana blir det för varje besök lättare att åka dit igen. Och ännu lättare blir det när man är uppdaterad om allt som händer i golfsamfundet.

Det pågår febril aktivitet på golfbanorna, speciellt under sommarmånaderna. Entusiasmen finns också i luften på våren när banorna öppnas och de otåliga golfspelarna får äntligen återvända till sin älskade hobby efter en lång vinter. Och det är inte alla golfbanor som sover på vintern. På vissa banor kan man träna, på andra gå på restaurang, på en tredje ordnas det olika evenemang och på många kan man åka i utmärkta skidspår.

Golfbanorna har många användningsområden, men själva klubbmiljön är oftast ganska kompakt. Förutom själva spelområdet inkluderar golfbanan vanligtvis också ett klubbhus, en servicehall, en övningsgreen och driving range för långa slag.

På driving range övar såväl nybörjare och aktiva golfamatörer som övar inför sin rond som golfproffs som övar på sitt sving. På driving range kan vem som helst få en känsla för golf som sport och öva på att slå utan green card.

För övning av närspel finns det särskilda områden på en golfbana, och även dessa kan vem som helst använda helt fritt. På nästan varje bana finns det åtminstone en övningsgreen, ibland flera. På många banor finns en speciell green för enbart puttningsövningar, på andra kan man öva också andra närspelsslag.

På övningsområdena ser man ofta olika övningsgrupper som leds av klubbens pros dvs. utbildade golftränare som ansvarar för undervisningen och träningen av tävlingsspelare inom klubben. Det är lätt att komma igång med sin träning i träningsgrupper, men pros ger också privatlektioner.

I verksamhetens centrum på en golfbana finns klubbhuset där det ofta finns kontorsutrymmen och lounge, en caddiemaster som hanterar speltiderna och tar emot anmälningar, en pro shop som säljer golfutrustning samt golfklubbens restaurang eller café. Många klubbar har också ett varierande utbud av bekväma lounger och mötesrum. Numera är restaurangerna i anslutning till golfbanor ofta mycket högklassiga och populära också bland andra än enbart golfspelare. Många banor har också en liten kiosk längre bort från klubbhuset.

Medan själva klubbhuset är fritt att besöka för vem som helst, finns det av säkerhetsskäl begränsningar som gäller när man rör sig på själva spelbanan. Det finns vägar som korsar banområdet, ibland också gång- och cykelvägar. I värsta fall kan den snabbt flygande, lilla och hårda golfbollen utgöra en riktig fara. Därför är det vanligen inte rekommenderat att man rör sig på spelområdet, och när man väl rör sig där ska man iaktta försiktighet.

Detsamma gäller spelare. Säkerheten för andra människor har företräde framför allt annat på golfbanan. Man ska inte slå sin boll i riktning mot människor förrän man säkerställt att greenkeepers, medspelarna och förbipasserande har noterat spelarna som närmar sig. Greenkeepers har rätt att röra sig på banan och utföra sina arbetsuppgifter. Greenkeepers viftar ofta med handen för att visa att det är okej att slå.

Vilda djur är en central del av livet på golfbanor.

Man kan också stöta på vilddjur på en golfbana – och även de har förtur. Om man som golfare stöter på en huggorm eller en gås ska man vänta tills de ger sig av.

Golf är i grunden ett mycket socialt spel, och det pågår ett aktivt socialt liv på golfklubbarna. De natursköna omgivningarna på golfbanor gör att det inte enbart är själva sporten som gör att man trivs.

Det har utvecklats en uppförandekod för golf över tid, men där finns ingenting som avviker från vanliga sociala regler. Man uppmuntrar, berömmer och tackar andra, och när man möts på golfbanan hälsar man oftast alla oavsett om folk har golfkläder, arbetskläder eller joggingkläder på sig.

Sedan innebär inte det att man bara ska dra på smilbanden på banan. Luften på en golfbana fylls ofta av såväl svordomar som klubbor, men grundkänslan i den rogivande, natursköna miljön och det fängslande spelet är mycket positiv.

Golfbanor är i allmänhet alltid öppna under spelsäsongen, och under den ljusaste tiden på sommaren kan man också spela ronder mitt på natten. Banor kan stängas tillfälligt i samband med tävlingar och företagsevenemang. Även då kan man oftast besöka golfklubben, men man får gå ut på banan och spela först när tävlingen eller evenemanget tillåter.

För många är tävling en integrerad del av golfhobbyn. En del av tävlingarna på golfbanor är öppna för alla, andra kan vara endast avsedda för golfklubbens egna medlemmar eller specifika målgrupper.

För att banan ska vara säker används bl.a. ringklockor.

Trots att talkoandan överlag minskat i samhället är det vanligt med talko på många golfbanor, i synnerhet på våren och hösten. Talkolagen rengör spelområdet och förbättra spelförhållandena. Talko är också ett bra sätt att komma in i golfsamfundets verksamhet och träffa nya spelvänner. Samtidigt kan man lära sig något nytt om golfbanan.

Golfklubbar har också många olika kommittéer som arbetar med många olika utvecklingsfrågor inom samfundet. Vanligtvis har klubben bland annat ban-, tävlings-, handicap-, senior-, kvinno- och juniorkommittéer. Det är lätt att komma med i en kommitté, och genom dem har klubbmedlemmar möjlighet att påverka golfsamfundets verksamhet.

Golfbanorna i Finland med sina varierande drag är mångfacetterade idrottsanläggningar som sjuder av liv och där alla kan hitta sitt sätt att spela golf på. Välkommen till golfbanan!